Плащат денонощно пари на фермерите

Ще наваксаме закъснението с проекти за 185 млн. лева, каза новият шеф на „Земеделие“

185 млн. лв., които залежаваха заради липсата на шеф на „Земеделие“, ще бъдат раздадени за 100 дни, обеща новият изпълнителен директор на фонда Димитър Тадаръков

Денонощно ще бъдат изплащани закъснелите пари на фермерите, които имат одобрени проекти по САПАРД. Това заяви новият шеф на фонд „Земеделие“ Димитър Тадаръков, който бе официално представен вчера. „Въвеждам гъвкаво работно време. От понеделник ще се работи и в почивните дни, докато не бъдат платени всички забавени суми“, допълни той. Първите пари ще бъдат преведени веднага, щом новият шеф получи акредитациите си от Брюксел. Проекти за 185 млн. лв. по САПАРД се забавиха близо три месеца заради липсата на изпълнителен директор на фонда, който да подписва документите. Ще направим ревизия на всички проекти, одобрени и изпълнени по време на управлението на предишните шефове на фонда, каза още Тадаръков.

Кандидатурата на преподавателя по туризъм в УНСС бе предложена от Нихат Кабил, но приета с изричното одобрение на премиера. Очаква се тя да бъде подписана и от Еврокомисията.

100 дни срок си постави новият шеф на фонд „Земеделие“ за разчистване на залежалите проекти по САПАРД и делата на разплащателната агенция. Всички сделки, които се сключват във фонда и разплащателната агенция, ще бъдат публикувани на сайта ни в интернет, обеща Тадаръков. Банките да приемат сертификатите, издавани от разплащателната агенция на фермерите като гаранция за отпускане на кредити, ще поиска още той. Сред приоритетите му ще е връщането на доверието на Брюксел във възможностите на България да разпределя правилно парите от фондовете, както и в нетърпимостта й към корупцията. По повод на обвиненията, че той самият е бил уличен в неправомерно приемане на суми, Тадаръков заяви, че името му не фигурира в списъци на кредитни милионери. В Бялата книга е включена фирмата, която управлявах – „Булгарлизинг“, но нейните задължения към банките също вече са изчистени, допълни Тадаръков.

Юлияна Узаничева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *