Плащат депозити 7 дни след като банка спре да работи

Гражданите да имат достъп до влоговете до 100 хил. евро 7 дни след като банка спре да работи. Това предвиждат промени в Закона за гарантиране на влоговете, който е подготвен от финансовото министерство. Проектозаконът, с който българското законодателство се синхронизира с европейското, до 30 октомври ще бъде изпратен за съгласуване в Брюксел. В началото на ноември се очаква той да бъде внесен в МС, а след това в парламента за приоритетно разглеждане.

Това съобщи след заседанието на кабинета финансовият министър Румен Порожанов. Правителството е одобрило позиция на България по наказателната процедура, която Брюксел започна срещу страната ни поради забавения достъп на вложителите до техните пари.

Българският закон предвижда изплащането на гарантирани депозити да започва 20 дни след като бъде отнет лицензът на банка, а Еврокомисията иска това да става в по-кратки срокове, след като банката спре да работи, обясни министърът.
Порожанов направи уточнение, че плащането на гарантираните депозити в КТБ ще започне през ноември и ще изпревари промяната в закона.

Министърът се аргументира с това, че на 20 октомври се очаква да излезе оценката, която БНБ и одиторите готвят за финансовото състояние на КТБ. Порожанов добави, че в зависимост от оценката трябва да се предприемат действията по сегашния закон. При евентуална дълбока отрицателна капитализация било ясно какво ще се случи, но при другите хипотези с опция за преструктуриране на КТБ нямало единомислие.

Министърът уточни, че с БНБ са водили неползотворен дебат за това кой трябва да изготви план за преструктуриране, кой да го разгледа, ако той се внесе от акционери, инвеститори или консултанти, наети от акционери, както и
дали трябва да се наеме независим финансов консултант за оценка на план за преструктуриране.

Порожанов припомни, че виенският фонд ЕПИК, който заяви инвестиционни намерения към банката преди месец, не е предприел действия. „Какво се е случило в тези 4 седмици, трябва да каже БНБ“, пренасочи отговора министърът.

Той отхвърли като спекулации твърдения на вложители, според които им било предлагано, вместо да им се изплатят депозитите, да получат облигации. Според Порожанов единственият вариант, който се обсъждал, бил фондът за гарантиране на влогове да пусне облигации, за да събере 1,6 млрд. лв., колкото не му достигали да плати гарантираните депозити.
Вчера вложители в КТБ се срещнаха с представители на ЕПИК. Според източници на „24 часа“ на срещата станало ясно, че фондът няма достъп до информация за КТБ, тъй като не е сключил договор с БНБ, както бе поискал.

Позиция на БНБ нямаше. Информирани прогнозираха, че до договор с ЕПИК едва ли ще се стигне, а решение за КТБ щяло да се чака от новия парламент

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *