Плащат по 160 лв. за каторжна работа

Между 130 и 160 лв. е средната заплата на повечето шивачки от Хасково и Кърджали. Средно по 200-250 лв. взимат работничките от благоевградските села. Обещаната извънредна заработка най-често не се плаща.

Повечето от шивачките в бедните региони на страната са нискообразовани и над средна възраст. Затова и не се пазарят за по-високи заплати. Шефовете на фирми са предимно турци, гърци и италианци, които заобикалят българското трудово законодателство и не се съобразяват с предписанията и актовете на Изпълнителната агенция по труда. Без договор обаче работниците не могат да защитят правата си. Много от работодателите укриват извънредния труд, не издават заповед, не го отразяват в специална книга и разплащателната ведомост, а в немалко случаи и не го изплащат, казват трудовите инспектори.

Най-честите нарушения са липса на нормален режим на труд и почивка, неспазване на задължителната междудневна 12-часова почивка заради полагания извънреден труд, наднорменият шум и липсата на безопасни условия за работа.

Обикновено извънредният труд се редува с престои заради липса на поръчки. Най-често те се оформят като неплатен отпуск, за който няма подадени молби от работниците. Друг проблем е, когато собственикът затвори шивашкия си цех и напусне страната, без работниците да разберат за това. В много от случаите трудовите отношения не са прекратени официално и се налага той да бъде издирван, оплакват се инспекторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *