Плевнелиев: ЕС е символ на демокрация и човешко развитие

Още в сутрешните часове да упражнят правото си на вот изпълниха първите държавни мъже, както и лидерите на основните политически сили в страната. По традиция те направиха и кратки коментари какво очакват от тези избори.

Европейският съюз е символ на мир, демокрация и на човешко развитие и свободи, каза президентътРосен Плевнелиев, след като упражни правото си на вот на евроизборите.

ЕС е икономика, която е базирана на малки и средни предприятия, а не на една малка група олигарси, ЕС е върховенство на закона и правилата, а не върховенство на връзките и зависимостите, допълни той. Съюзът гарантира работещи за всички институции, обърнати с лице към хората, а не институции в подкрепа на хора с връзки, уверен е той.

Кампанията за изборите можеше да бъда и по- мръсна, но можеше да е и по-интелигентна, да даде повече информация на избирателите за смисъла на гласуването, убеден е още Плевнелиев.

„Важно е да имаме единни позиции и да забравим общите практики да се клеветим взаимно“, каза премиерътПламен Орешарски, който допълни, че се надява нашите представители в ЕП да работят за единна и солидарна Европа в свят на нови предизвикателства и рискове.Те обаче не бива да забравят и националния интерес.

Орешарски съобщи пред журналисти, че веднага след изборите ще покани 17-те евродепутати, без значение от политическите им нагласи, за да обсъдят как ще работят за интереса на българските граждани.

Изборите са опорочени и заради опасения за купуване на гласове няма да дадем пресконференция след края на изборния ден, коментира единствено бившият премиерБойко Борисовслед като пусна бюлетина в училището в Банкя.

За промяната, която много европейци очакват, пък гласува пъкСергей Станишев. Той допълни, че Европа обслужва големите корпорации, а хората ги няма. „Всички искат да видят икономическа стабилна и социална Европа. Гласувах и за България, хората да почувстват, че техният живот е важен за държавата”, допълни той.

Европа е толкова важна за нас, колкото не можем да си представим, заяви от свояЛютви Местани допълни, че е гласувал за европейското самочувствие на всеки българин.За него кампанията за ЕП е била достатъчно толерантна и благодари на всички основни политически сили в демократичния спектър за това, че не са прескочили границата.

„Няма да коментирам изключенията, но като цяло се проведе най-толерантната кампания. Надявам се резултатът от това да бъде висока активност”, обясни той.

За опазването на българските национални символи, не на спусканите от ЕС, за европейски доходи на българите и за да няма санкции срещу Русия, се обявиВолен Сидеров. Той обяви, че е гласувал, „за да могат българските деца да имат за образец Ботев, Левски и Райна Княгиня, а не Кончита Вурст, защото това предлагат от Европейския съюз”.

Сидеров смята, че практически не е имало предизборна кампания – не е имало нито един диспут между водачи на листи, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *