Племенник на саудитския крал финансира проекта „Севтополис“?

Племенник на саудитския крал Абдула може да се включи в реализацията на мегапроекта за експонирането на древния тракийски град Севтополис от водите на язовир Копринка, съобщават от община Казанлък, цитирани от БГНЕС.
Почетният знак на град Казанлък ще бъде връчен на принц Алулид бин Талал ас Сауд, който се очаква да посети страната ни в началото на юли. Президентът Георги Първанов ще награди принца с орден „Мадарски конник“.
Саудитският принц е известен със слабостта си към паметниците на световното културно-историческо наследство, поради което се очаква финансовата му подкрепа за реализацията на мегапроекта „Севтополис“.
Припомняме ви, че Севтополис е първият и най-добре запазен в България град на траките в съкровищницата на световното културно наследство. В момента този древен символ се намира на 20 метра дълбочина под водите на язовир “Копринка” до Казанлък.
Идейния проект за уникалното експониране и реставрация на града е на арх. Жеко Тилев. Реализацията му предполага възможността градът да бъде напълно разкрит, консервиран, реставриран и постоянно достъпен.
Чрез поректа ще се реализира изключителната историческа, образователна, културна и туристическа стойност на Севтополис в уникална архитектурна структура и природна среда. За първи път градът на Севт III е открит и проучен през 1948-54 г. при изграждането на язовир „Копринка”, но независимо от огромното си културно значение, остава под водите на съоражението. Въпреки това, той е отлично съхранен и в него се съдържат редица ценни данни и находки за траките със световно културно и историческо значение.
Реализирането на проекта „Севтополис”, спечелил на своя автор многобройни престижни световни награди, ще превърне града-символ на траките в изключително атрактивен археологически обект и ще позволи научната и изследователска работи по него да продължат, за да може да заеме полагащото му се място в листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *