Пловдивчанин спасява десетки компании по света от банкрут

Роден в Пловдив български емигрант преди време бе обявен за най-мразеният шеф в Германия. В същото време Фил Филипов е спасил над 40 фирми по света от банкрут, защото това е неговата професия – „оздравител“ на фирми. Понякога ги купува и за един долар, но след въвеждането на непопулярни мерки и ограничения в разходите, успява да ги вдигне на крака и да ги направи успешни. В повечето случаи проблемите се длжат на лошото управление, което пречи на компаниите да издържат на конкуренцията. Но това е моето качество – мога да режа излишното, казва българският предприемач.

Филипов е роден в Пловдив през 1946 г. Когато навършва 17 години емигрира в Гърция с няколко свои приятели. Попада в бежански лагел и по-късно заминава за САЩ. Там започва буквално от нулата, работи като метач в компанията International Harvestar. Там оценяват неговия талант и му възлагат все по-отговорни длъности. През 1979 година го командироват в офиса на фирмата в Париж. Когато компанията е купена от Terex през 1993 година, той оглавява като президент Тerex Кранове. Така от еден емигрант, Филипов се превръща в успешен бизнесмен, който управлява клон език Компания, а подчинени са му стотици работници. Издига се до собственик на няколко големи фирми в Чикаго. През 2004 г. започва свой ​​бизнес и се захваща да изправя на крака фирми пред фалит по целия свят -. САЩ, Мексико, Китай, Франция, Германия
„Първо започваме с балансите и числата, какви са общите разходи, конкурентна ли е компанията на пазара, има ли потенциал за развитие „, разкрива рецептата си Филипов. Правилото му е да се заема с предприятия, които имат не повече от 15% пазарен дял. Не ползва финансов ресурс от банки, а сам реинвестира печалбите си.

Един от най-големите му конфликти е със синдикатите в Германия, когато СЕ заема Да С паси От фалит фирмата За производство език Строителна Техника „Атлас“. Той я купува срещу едно евро с всичките й пасиви. Кара служителите да работят на 40, вместо на 35 часа, без допълнително заплащане. Това довежда до стачка, която продължава със седмици. Протестиращите настояват за въвеждането на ставка за тарифно заплащане, както е прието в Германия, но Филипов отказва да преговаря с профсъюзите. В крайна сметка издържа на натиска и успява да оздрави компанията.

Преди четири години Филипов издаде биографична книга, наречена „Философии“. В нея пловдивчанинът обобщи основните си принципи, като най-важният е: „Нищо не е толкова важно в бизнеса, колкото спешното действие“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *