Пловдив домакин на аутсорсинг бизнес форум

Община Пловдив организира на 30-ти октомври 2014 г. еднодневен бизнес форум „Outsourcing Destination Bulgaria“. Градът е вторият най-голям притегателен център в България за инвестиции в информационните технологии и аутсорсинг на бизнес процесите и се стреми към разкриването на поне 5 хиляди нови работни места в сектора в следващите години.

Главна цел на събитието е да се повдигнат актуалните въпроси за човешкия капитал и необходимите компетенции, сътрудничеството между IT и аутсорсинг бизнеса и образователните институции, както и възможностите за инвестиции извън пределите на столицата. Във форума ще вземат участие представители на образователния сектор – ректори, преподаватели и студенти, както и държавата и местните власти. Говорители ще бъдат и представители на най-големите IT и аутсорсинг компании в страната.

Община Пловдив и „Индъстри Уоч“ са организатори на форума в партньорство с Българската аутсорсинг асоциация, Българската агенция за инвестиции, ИКТ Клъстер Пловдив и Българската асоциация на софтуерните компании. Много от водещите компании в сектора ще се представят и с лектори/говорители в конференцията. Сред тях са HP България, 60К, Coca Cola Hellenic, Bulpros, Sofica Group, Telus International, Musala Soft и други.

Пловдив се нарежда на второ място след столицата по демографските си показатели, като в региона живеят над 500 000 души.

Високо развитата образователна система, богатата история и разнообразна многоезична среда в града са добра основа за развитието на IT и аутсорсинг индустрията. Пловдив е вторият университетски център в страната с над 40 хиляди студенти.

Към днешна дата в IT и BPO (business process outsourcing) сектора в Пловдив работят над 3 000 души и създаването на работни места за младите и талантливи висшисти е сред най-големите приоритети на местното управление. Това е и най-бързо растящата индустрия в Пловдив, като потенциалът е сериозен и голяма част от водещите компании вече имат офиси в града.

Пловдив става все по-атрактивен и заради новите офис проекти, които се реализират в момента и същевременно по-ниската с 30% наемна цена от тази в столицата.

Аутсорсинг индустрията бележи изключително бърз растеж в България. Тя генерира около 3% от БВП на страната, като това е най-бързо развиващият се сектор на българската икономика. През последните 4 години приходите от аутсорсинг в България са се увеличили с 60%, а броят на заетите в аутсорсинг компании у нас към момента е над 22 000 души. Годишно секторът генерира приходи за около половин милиард евро. Секторът е нараснал с 40% през 2011г. спрямо предходната година, а през 2012г. – с 13 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *