Пловдив е шести по средна работна заплата

845 лв. е средната месечна работна заплата в Пловдивска област през второто тримесечие на тази година, макар да е с 3.8% повече в сравнение със същия период от миналата година, тя нарежда втория по големина град в страната на шесто място и е със 101 лева по-ниска от средната заплата за всички 28 области, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

 

214.9 хиляди са наетите лица в областта, обяснимо в летния сезон има увеличение в ресторантьорството и хотелиерството, както и селското стопанство. Пловдив по традиция не е град с високи заплати, тъй като икономическият му профил открай време е раздробен- сравнително най- много от всички наети- 31.5% работят в преработвателната промишленост, следва търговията с 15.2%, транспорт, складиране и пощи- 8.1%.
Минимално увеличение- едва 1.5% има в общия брой на участниците в трудовия пазар в сравнение с миналата година по същото време, затова пък средната заплата е нараснала с 10%. Това говори за повече добре платени работни места, информира bgnes.com.
Най- добре усещат повишените заплати, защото някъде те са с една трета, в търговията с недвижими имоти, далекосъобщения, създаване и разпространение на информация и творчески продукти. В последната сфера средната месечна заплата в Пловдив стига почти 2 000 лв, при енергетиците тя варира около 1 600, сред медиците- над 1200. Сервитьорите са на дъното на класациите за заплати с малко над 500 лева. Данните са на Териториалното статистическо бюро.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *