Пловдив се очертава като лидер по ръст на офис и индустриално строителство

Област Пловдив се очертава като национален лидер по ръст на строителната активност в сегмента на офисите и индустриалните имоти през 2015 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Като цяло за страната изграждането на нови административни сгради се забавя през миналата година, включително и в столицата София, където големите офис проекти са в процес на строителство и в момента се планират доста по-малки сгради за нуждите основно на ИТ и аутсорсинг бизнеса, който е най-активен в наемния сегмент.

Силен ръст обаче е отчетен при строителството на т.нар. от НСИ други сгради, в които попадат предприятията, логистичните и другите индустриални площи. Строителството е концентрирано основно в област Пловдив и София град, като в този сегмент по-засилена активност се отчита и в още няколко области на страната, сред които Стара Загора и Пазарджик.

За 2015 г. като цяло за страната издадените разрешителни за строеж на нови административни сгради са намалели с 16 на сто до общо 157. При РЗП спадът е 1,2% на годишна база – т.е. строят се по-малко на брой офис сгради, но с малко по-голяма площ всяка.

Намаляват и започнатите нови административни сгради през миналата година – с над 4%, но пък при РЗП има ръст повече от два пъти, т.е. затвърждава се тенденцията за строителство на по-малко, но по-големи сгради. .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *