Плугчиева е оптимист за европрограмите

По оперативните програми в страната вече има сключени договори на обща стойност 2.8 милиарда лева, съобщи във Варна вицепремиерът Меглена Плугчиева.
Вицепремиерът посочи, цитирана от БТА, че през май 2008 г. са били сключени договори за около 93 милиона лева. Година по-късно сумата е значително по-висока и вече са започнали 40 от 44 мерки по оперативните програми, посочи Плугчиева. По думите й работата трябва да продължи със същите темпове.
Бяха взети мерки, които допълнително да облекчат общините, заяви Плугчиева. Тя посочи, че авансовите плащания по оперативните програми за големите проекти вече са увеличени от 10 на 20 процента. Фонд ФЛАГ разкри още възможности, особено пред по-малките селища, каза вицепримерирът. Нейната препоръка към големите общини беше да се възползват от възможностите на Европейската инвестиционна банка, която откри офис на инструмента „Джаспърс“ в нашата страна.
В полза на общините е и програмата за развитие на селските райони, по която са представени над 5 300 проекта, каза Плугчиева. Тя добави, че очаква добро развитие и по проблемите около програма ИСПА. Смятам, че до средата на май може да очакваме добри новини по тази тема от ЕК, каза вицепремиерът. Според Плугчиева голямо предизвикателство за страната ни е да получим добра оценка за съответствие на системи. До есента одитният орган към Министерството на финансите не отговаряше на изискванията на ЕС, но бе направено нужното преструктуриране, посочи вицепремиерът. По думите й одитните стратегии, които бяха върнати от ЕК, са преработени.
През май трябва да бъдат готови окончателните оценки за съответствие на системите, които ще бъдат изпратени в Брюксел за одобрение, посочи Плугчиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *