Плюсове и минуси на национализацията на банки

Някои от най-големите компании във финансовия сектор в САЩ постепенно преминават в ръцете на федералното правителството. В резултат на това акциите на банките рязко се обезценяват и това може да изостри икономическите трудности. Някои икономисти обаче твърдят, че подобна национализация е най-мъдрият ход за възстановяване на финансовата система.
Такова мнение изказа и професорът по икономика Нуриел Рубини. Според него национализацията на закъсалите банки е най-лесният начин за САЩ да бъде избегнат тежкият път на развитие, който извървя японската икономика след кризата в края на 80-те години.
„Предприемайки нещо драстично и радикално, ние всъщност можем да подобрим пазарния сентимент“, смята Рубини. „Ако не постъпим така, то рискуваме да попаднем в ситуацията на Япония, където имаше банки-зомбита в продължение на десетилетие.
Освен това заради огромните разходи, които вече са направени, за данъкоплатците би било по-полезно да се извърши национализация. „Алтернативата е да се попадне в спирала на задлъжнялостта“, смята Рубини и предупреждава, че рискът би бил скорошна депресия за Америка и глобалната икономика.
Вследствие възникват поредица от въпроси за това какво всъщност представлява национализацията. Базови разбирания за същността на процеса описва Wall Street Journal, давайки отговори на конкретни въпроси, без да се впуска в излишна абстрактност:
Какво е национализация?
Национализацията се случва тогава, когато правителството поема контрол над частна компания. Понякога това означава, че правителството купува голяма на банката, за да й помогнe да оцелее, а в други случаи може да е изцяло изземване от държавата на институцията, изпаднала в несъстоятелност. Не е задължително държавата да има 100% собственост.
Какъв е редът за национализацията?
В банковата индустрия национализацията се случва почти всеки петък, когато Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC) слага ръка на банки, които смята за несъстоятелни, заменя техния мениджърски екип и се опитва да продаде бизнеса на друга фирма. При случая с IndyMac правителството промени условията по ипотеки и други активи в процеса на реорганизация.
Били ли са вече някои големи банки ефективно национализирани?
Не съвсем. От есента насам правителството е поело значителен акционерен дял под формата на привилегировани акции, който обаче не му дава право на глас в най-големите банки като Bank of America, Citigroup и Wells Fargo. Ако тези дялове бъдат конвертирани в обикновени акции, даващи право на глас, правителството ще се нареди като единствен най-голям акционер в повечето компании.
Какъв е ефектът от правителствените покупки?
В случая с IndyMac FDIC е преследвала една от целите си – запазване на хората с ипотеки по домовете им чрез по-радикална промяна на кредитните условия в сравнение с промените при други банки. Банките, получили капиталови инжекции от държавата, са подложени на силен политически натиск, тъй като законодателите ги задължават да увеличават кредитирането или да отхлабят изискванията по ипотечните заеми.
Колко струват на правителството федералните инвестиции във финансови компания?
Министерството на финансите в САЩ вече е вложило почти половината от средствата от спасителния пакет за 700 млрд. долара в затруднени компании. Тези инвестиции са загубили стойността си, въпреки че с времето те ще започнат да генерират възвръщаемост – тогава, когато банките и икономиката като цяло започнат да се възстановяват.
Правителството е увеличило в голяма степен и своите пасивите: увеличавайки гарантираните от него банкови депозити до 250 хил. долара от първоначално 100 хил. долара и давайки съгласието си да покрие потенциални загуби за милиарди долари на Citigroup и Bank of America.
Какво получават данъкоплатците?
Данъкоплатците получават дял, който може да генерира доход.
Какви са предимствата на национализирането на фирми?
Някои банки бавно се насочват към фалит. Тяхната своевременна национализация ще позволи на правителството да заличи повечето токсични активи, да реорганизира каквото е останало и да продаде останалата част на частни инвеститори. В по-широк план, национализацията може да помогне за оздравяването на банковата система и да насърчи останалите фирми да увеличат кредитирането.
Какви са недостатъците?
Инвеститорите в национализираните банки вероятно ще се отдръпнат. Национализирането дори на една-две банки може да създаде верижна реакция на понижаващо се доверие. Ако инвеститорите се опасяват, че други банки са в списъка за придобиване на държавата, те ще бъдат доста по-предпазливи при инвестиции във финансовия сектор.
Национализацията ще е скъпа и сложна с разходи за бюрокрация, която не е създадена за управление на мегакомпании. И докато целта на национализацията е да върне компании в частни ръце, изкушението те да бъдат управлявани по политически причини, ще е огромно, пише изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *