Победата на СИРИЗА ще промени политиката на ЕС

Интервю с Иван Начев

Роден на 11 юни 1968 г. Завършва политология през 1993 г. във Философския факултет на Софийския университет. Има второ висше образование по културология. Специализира по европейска интеграция в Нотингам, Великобритания. Докторската му дисертация е в областта на политическата интеграция на Република България в ЕС. От 1993 г. е преподавател в НБУ, а малко по-късно и в СУ „Св. Климент Охридски”

– Г-н Начев, как ще коментирате победата на крайно лявата СИРИЗА в Гърция и ще се отрази ли това по някакъв начин върху ЕС?

– Във всички случаи ще даде отражение върху Европейския съюз. Най-вероятно в две посоки. Първата посока е преосмисляне на сегашните политики на стесняване на разходите, които в последните няколко години десни правителства и самата ЕК на Барозу следваха. Това означава, че ще трябва да има нови политики, които ще трябва да бъдат ориентирани към икономически растеж и съответно към нарастване на доходите. Това от няколко месеца се говори в рамките на ЕС и се води такъв дебат.

– Възможно ли е този ляв избор да бъде последван и в други държави като Испания, Португалия, Италия, Франция?

– Разбира се, възможно е да даде отражение и в други държави и някои по-леви политически формации да вземат връх. Има още един проблем и той е свързан с това, че самите леви политически партии ще трябва да започнат да говорят по нов начин, да имат нова риторика. Защото случващото се през тези няколко години и победата на СИРИЗА е резултат именно на това, че не бяха достатъчно ясни посланията на левите. Така че от тази гледна точка може да има промени. Може да има сътресения и в самата еврозона предвид поне на тези послания преди изборите, които СИРИЗА отправяше за предоговаряне на някои споразумения, които са били подписани от предишните правителства на Гърция. За излизане от еврозоната в момента много трудно би било възможно да се говори, защото това ще доведе до големи сътресения в самата Гърция. Освен това технически е нужно поне 2 или 3 години, за да стане преминаването от едната валута към другата, което също може да е сериозен проблем. Може да се окаже, че в процеса на управлението на СИРИЗА ще трябва да се смекчат някои от посланията, които се отправяха в предизборната кампания.

– СИРИЗА ще влезе в коалиция с „Независимите гърци”, която не е лява партия.

– Те в известен смисъл са крайности на политическия спектър. Но когато говорим за политическия спектър, трябва да имаме предвид, че той не е една права, в която примерно крайно лявото и крайно дясното са най раздалечени. Те по-скоро са близки дотолкова, доколкото и посланията, и мерките, и отношенията, които искат да се преразгледат с ЕС и МВФ, са едни и същи. Крайно левите и крайно десните изглеждат различни по идеология, но средствата, които използват са еднакви. В случая имаме обединение около средствата, които трябва да бъдат използвани, за да се предоговорят тези бюджетни ограничения, съкращения, които налагаха ЕС и МВФ на Гърция.

– Възможно ли е да има промяна в политиката на самите органи на ЕС, те да разберат, че не може повече да се продължава с политиката на стагнация и затягане на коланите само?

– Да, нали с това започнах – че основният резултат ще бъде дебат, който някак си беше неглижиран в последната година, че трябва да се изостави тази политика на ограничения на растежа на доходите и ограничаване на разходите. Ако си спомняте, ние от там тръгнахме преди няколко години след кризата. Видяхме, че тя не даде резултат, никакъв резултат не даде. Това го има вече в много държави в Западна Европа, където даже десни правителства се опитват да си променят политиките, защото се нуждаят собствените им граждани от повишаване на доходите и повишаване на покупателната им способност. Така че във всички случаи ще има дебат в тази посока. Не само заради победата на СИРИЗА, а именно защото се нуждаем в рамките на тази нова ЕК от съвсем друг подход, различен от този на двете комисии „Барозу”, консервативния подход. Вие споменахте Испания, но Италия също не е в цветущо състояние и италиански министри много отдавна говорят за това, че трябва да има нов политически дебат и мерки, които да доведат до конкретни резултати – политики за повишаване на доходите и в крайна сметка на конкурентоспособността на икономиките. Ако щете и на самата България. В България също ще трябва да се преосмисли част от политиката на ограничения, която правителството на ГЕРБ смятам, че вече се опитва да провежда у нас.

– Да, това щях да ви питам. Ще има ли отражение победата на СИРИЗА и у нас?

– Би трябвало да има. Все пак ние сме част от едно пространство, в което всичко това влияе. Логично би било да има. Спомнете си политиката на ограничения, на съкращения на разходите, на задържане на растежа на доходите до какво доведе при предишното правителство на ГЕРБ. И ако сега продължи в същия дух, няма да се отрази и на самата управляваща коалиция добре, защото в крайна сметка всеки един от нас като гражданин се нуждае от това да има по-високи доходи, да има алтернативно заемане на работните места и да му се повишава покупателната способност – това, което наричаме стандарт на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *