Поверителни данни за 25 млн. британци бяха изгубени

Дисковете с банкова информация за 7 млн. семейства с деца под 16 години, получаващи детски надбавки, са били изпратени в националното управление за одит, но така и не са стигнали до получателя

21.11.2007

„Елементарната компетентност“ на британското правителство е под въпрос, след като поверителни данни за 25 млн. получатели на детски надбавки, съдържали се в компактдискове, бяха изгубени.Носителите, на които е била записана банкова информация за 7 млн. семейства с деца под 16 години, са били изпратени в националното управление за одит, но така и не са стигнали до получателя.

Данните за детски помощи съдържат име, адрес, дата на раждане, номер на застраховката и подробности за банковите сметки.

Те са били загубени от Управлението за митнически такси (HMRC), чийто ръководител Пол Грей подаде оставка вчера. Тя бе приета, защото транспортирането на дисковете се е осъществявало в нарушение на правителствените препоръки, засягащи защитата на поверителните сведения.

Във връзка със загубата британският министър на финансите Алистър Дарлинг направи изказване в камарата на общините. Той се извини за „извънредно сериозната грешка“, но подчерта, че не съществува заплаха от използване на личните данни с цел измама.

Торите поставиха под въпрос и неговия пост, подчертавайки, че министрите са се провалили в дълга си да защитават хората.

Лондонската полиция вече потвърди, че разследва изчезването на конфиденциалната информация. Според източник, близък до ръководството на британската агенция за отпускане на детски помощи, дисковете най-вероятно са били изгубени, докато куриерът го е транспортирал между офисите на агенцията в различните градове на страната.

Управлението за митнически такси е създадено през 2005 г. в резултат на сливането на данъчното и митническото ведомство, превръщайки се в най-големия правителствен департамент. В момента в него работят 94 хил. служители, но правителството желае да ги съкрати до 25 хил.

HMRC събира данъци и такси на сума около 400 млрд. лири, а също така разпределя данъчни облекчения и помощи. По тази причина то работи с голям обем конфиденциална информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *