Повечето фирми могат сами да кандидатстват за пари от ЕС

Мария Караилиева e мениджър „Бизнес развитие” към Capital Partners – компания, специализирана в областта на финансовите консултации, корпоративно управление, подготовка и реализация на европейски проекти.
Тя има 6-годишен опит в банковата сфера. Започва професионалното си развитие през 2002 г. в Пощенска банка, като преминава пред различни нива в банковата йерархия. Завършила е Икономика към Университета за национално и световно стопанство, притежава магистърска степен по Мениджмънт от университета Шефилд. С нея разговаряме за процеса по кандидатстване за финансиране от европрограмите.
– Забелязва се, че дори квартални работилнички, всякакви социални проекти и т.н. са спечелили финансиране от ЕС, това означава ли, че всеки може да вземе от еврофондовете, стига да се поинтересува достатъчно?
Като цяло, когато се изготвя един стратегически документ напр. Оперативна програма или Национален стратегически план, и се разписват мерките за кандидатстване, се определят потенциални бенефициенти и допустимите за финансиране кандидати т.е. таргет-групата, към които прилагането на мерките/операциите са насочени. С други думи не всеки може да кандидатства по програмите финансирани от Европейския съюз. Валиден е принципът, че подаването на апликационна фирма е право на гражданите и юридическите лица в страната-член, но не е задължение за одобрение от страна на договориращата институция.
Като цяло информацията е достъпна на страниците на управляващите органи и договарящите институции и всеки може да види конкретните правила за допустимост на кандидатите на съответната програма. Принципно, ако компанията отговаря на условията, следваща стъпка е да се потърси нормативната уредба в съответната област – наредби, регламентиращи реда и условията за кандидатстване или насоки за кандидатстване.
– Има ли някаква минимална сума на проект, под която не го поемате?
В европейските програми почти винаги има долен праг за допустимост на проектите, така че в този смисъл границата е определена. Но не винаги може да става въпрос за изготвяне на проект. Много от нашите клиенти идват за консултации. Повечето от тях поддържат добър екип от професионалисти, като счетоводители и юристи които биха могли сами да изготвят бизнес-план или инвестиционно намерение. Това, което им липсва, обаче, е глобалният поглед върху програмите. Обикновено тези специалисти не следят за промените в процедурите по прилагането им, тъй като са затънали в ежедневна работа. В този смисъл за нас не съществува минимална сума или стойност на проекта, под която да приемем клиентите си.
– Какъв е делът на банките в консултациите по усвояване на еврофондовете?
При кандидатстване за кредит всяка една банка има изисквания, които се доближават до изискванията за одобрение на институциите, договориращи фондовете от ЕС. Най-общо от фирмите се търси прилагане на закона за счетоводството, адекватна управленска и оперативна структура за дейността на компанията спазване на строителните норми и закона за задълженията и договорите.
– Как една фирма може да се ориентира в стотиците европрограми и да избере най-подходящата?
На първо място всяка компания трябва да бъде много информирана и да чете информацията, публикувана на интернет-страниците на управляващите органи и договарящите институции. В тези документи мениджърите могат да се запознаят с всички изисквания и условия за кандидатстване, както и за спецификите на програмите. В случай че дадена компания не е в състояние сама да се ориентира в програмите, нашият съвет е да не се опитва да се справи сама, а да потърси професионална помощ при консултант. Понякога дребните наглед детайли се превръщат в причина за неодобрение на проекта.
– Веднъж получила финансиране по даден проект, кога дадена компания може да кандидатства отново?
Обикновено кандидатстването се извършва след изплащане на безвъзмездната финансова помощ по предходния проект. За бенефициента обаче няма пречка да кандидатства по друга приоритетна ос, мярка или област на интервенция от Програмата.
– Как подбирате клиентите си?
Подборът на клиентите си осъществяваме основно чрез директни срещи. Много от потенциалните инвеститори не знаят, че съществуват възможности за покриване на част от разходите с фондове, финансирани от Европейския съюз. Случва се при нас да дойде клиент, който да търси финансиране и впоследствие да изготви проект по европейска програма. Затова, когато разговарям с клиентите си, ние ги информираме за най-добрите възможности, от които могат да се възползват, като едновременно с това им предоставяме и най-подходящите за тях решения.
– Има ли възможност за включване във ваша база данни и при стартиране на подходяща програма да се свързвате с включената компания?
Да, имаме клиенти, които изчакват прием на нормативна база или отваряне на мерките. На всяко запитване на интернет-страницата на компанията, придружено с кратко описание на бизнеса и инвестиционното намерение ще бъде отговорено.
– Земеделието вече се настрои към бизнес основан на субсидии, нужно ли цялата държава да се пренастрои към дейности, които ЕС финансира?
Според нас след последните срещи на високо ниво в Давос миналата година, общата селскостопанска и рибарска политика на Европейския съюз ще бъде изправена пред сериозни проблеми. Все повече се налага мнението за спиране на субсидиите в Европа, САЩ и Китай, за да може пазарът да определи кои са ефективните дейности. Има инвеститори обаче, които категорично не искат да кандидатстват за субсидии, защото субсидията задължава. Това е така, защото след реализацията на даден проект има период, в който се извършва мониторинг от страна на институциите, който според някои инвеститори е прекомерен. Освен това в продължение на години тази инвестиция не може да се управлява самостоятелно, а управлението трябва да бъде съобразено с параметрите на проекта.
– Кога ще бъде достигнат пикът на кризата у нас?
Ако пикът се изразява в намаляване на заплати или тяхното замразяване, нарастване на междуфирмена задлъжнялост, увеличаване на безработицата и увеличаване на държавната подкрепа, то според нас пикът е в този момент.
– Намаля ли работата на кредитните брокери след октомври 2008 г., когато банките рязко спряха кредитирането?
Болшинството от банките промениха своите изисквания към кредитополучателите и кредитирането на физически лица стана по-консервативно. Клиентите вече трябва да докажат доход съгласно данъчни декларации и доходи, регистрирани в НОИ, преглежда се и кредитната история за физическите лица. Съотношението дълг-доход също е променено. Понастоящем всички задължения не трябва да надвишават 60% от разполагаемия доход на домакинствата. Поради тези причини намаля и обемът на кредитополучателите, а от там и предоставянето на нашите услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *