Повече български туристи в ски курортите ни

През тази зима има повече български туристи в ски курортите ни, съобщи председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин.
Сезонът започна добре и курортите са пълни, каза той пред в.“Монитор“. Надяваме се, че сезонът ще завърши добре въпреки различните кризи, които ни налегнаха.

Наистина има лек спад на броя на туристите от Западна Европа и Русия. Българските туроператори правят всичко възможно да го компенсират с туристи от съседните страни, добави браншовикът.

През тази зима очакваме повече туристи от Гърция и други съседни страни в големите ни ски центрове, каза Рагин.

Едва към средата на февруари ще стане ясно с колко е спадът в броя на руснаците и туристите от Западна Европа. Радостното е, че вече са преодолени някои проблеми с издаването на визи за туристически групи от Република Македония и Сърбия. Мисиите ни в тези две страни са с повече персонал. Активно с туроператорите работят и консулствата в Битоля и Ниш, уточни той.

Големият хит тази зима според мен ще бъде Витоша, прогнозира Рагин. Добре е, че все повече българи избират не само да почиват в нашите курорти. Има нарастване на посещенията и на историческите забележителности и на градове с автентична възрожденска архитектура като Златоград например. Надеждата на предприемачите от туристическия отрасъл е, че именно българските туристи ще успеят в максимална степен да компенсират спада на пазарите в Западна Европа и бившите съветски републики, посочи Благой Рагин.

Газовата криза засега не се отразява силно на обслужването на туристите в зимните курорти. Най-големият ни ски център Банско не зависи от синьото гориво, защото има топлофикация, работеща с биомаса. За Боровец се подава газ, като за целта в Самоков са спрени доставките на всички заводи и общински обекти.

Expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *