Повече от 80 държави атакуваха банковата тайна

Повече от80 държави подписаха споразумение в Берлин, което може да сложи край на банковата тайна в световната борба срещу данъчните измами, макар че критици сочат недостатъци в споразумението, предаде „Франс прес“.

Споразумението, известно като Multilateral Competent Authority Agreement, беше подписано следдвудневни разговорина Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели. Домакин на срещите бе германският финансов министър Волфганг Шойбле.

51 държави подписахаедно споразумение за автоматичен обменна информация, което ще започне да действа от септември 2017 година. Според него властите на всяка участваща държава ще бъдат отговорни за събирането на информация и предаването й на другите държави. Целта е всяка страна да бъде напълно запозната с офшорните притежания на своите граждани. Банките ще започнат да събират информация от 2016 година за техни клиенти, които имат повече от 250 хиляди долара по сметка.

Държавите също ще могат да решават на основа случай по случай коя информация ще бъде автоматично обменяна. Швейцария например обяви, че ще предава информация само за страни, които саважни за швейцарската индустрия. Така че притежанията на богати граждани от бедни държави няма да попадат под контрол.

Около 30 други държави, включително Австрия, Швейцария, Бахамските острови и Обединените арабски емирства, обещаха да се присъединяткъм споразумението от 2018 година.

Форумът беше под патронажа на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която е със седалище в Париж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *