Повече права за потребителите в България

Българският потребител да бъде по-добре защитен, когато пазарува онлайн, тегли бърз кредит или ползва услугите на някоя от комуналните компании. При засичане на нарушения те да се санкционират пропорционално на икономическия интерес на злоупотребилия търговец, а съдът да не бъде задръстван с купища жалби, които биха могли да се решат и по друг начин. Това целят предложенията за промени в Закона за защита на потребителите, които предстои да бъдат гласувани в Народното събрание. Актуализирането на нормативната ще направи така, че навсякъде в Европа потребителите да имат еднакви права. Хармонизацията обаче няма да разреши големите проблеми, с които се сблъскват потребителите в България, коментират специалисти. Според тях промените са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни и едва ли ще доведат до осезаем резултат.

Положителни новости

С най-много практически ползи се очаква да бъде промяна, по силата на която потребителите ще имат 14, а не както бе досега 7 дни за рекламация или връщане на стока, купена по интернет. От по-дългия срок ще могат да се ползват и участниците в онлайн търгове като e-bay. Промените в закона засягат договорите, сключвани от дистанция, каквито могат да бъдат и заявленията по телефона. Другата ключова промяна засяга правата на потребителите при тегленето на кредит, като се уточнява, че защита важи и за сумите под 400 лв. Промяната се намесва в бизнес, в който през тази година лъснаха множество пропуски. Това признава и законодателят, обяснил в мотивите за исканата промяна, че тя е продиктувана от „злоупотреби на някои кредитодатели, предоставящи т.нар. бързи кредити, които се отпускат при неизгодни и неясни условия за потребителите“.

Предвиждат се и по-големи глоби за търговците, нарушили правата на потребителите. Минималната сума скача от 300 на 500 лв., а максималната от 1500 лв. на 3000 лв. за „всеки отделен случай“. Това последното може да се тълкува като отделно наказание за всеки ощетен клиент. Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“ приветства по-строгата санкция, като дава пример с GSM операторите, при които засегнати от една нелоялна практика могат да са хиляди абонати, а глоба от 1500 лв. е несъпоставима с облагите, които търговецът може да извлече. „Това изменение ни доближава по-скоро до метода, който се прилага при защита на конкуренцията. Там санкцията се взема като процент от оборота. Затова е редно тук да се прилага същият принцип, за да има пропорционалност на наказанието“, коментира Николов.

Любомир Филипов от „Софийска вода“ обаче обръща внимание, че значителното завишаване на някои от санкциите може да има дисциплиниращ ефект върху търговците, но от друга страна, следва да бъдат детайлно разписани условията за налагане на подобни санкции, за да не се стига до случаи на тяхното неправомерно налагане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *