Повече яснота по новата пенсионна реформа ще има следващата седмица

Увеличаване на възрастта за пенсиониране и на осигурителните вноски за пенсия и безработица – това е заложено в мерките за реформиране на системата, съобщава Нова телевизия, като цитира документ на Министерството на финансите, с който разполага.

Предвижда се пенсиите да се увеличат с 2,4% от юли 2015 г. Така минималната пенсия ще нарасне точно с 3 лева и 9 стотинки.

Три са вариантите за вдигането на пенсионната възраст. Първият е възрастта за пенсия за мъжете и жените да расте с по 4 месеца на година, докато мъжете станат на 65 години, а жените – на 64 години. Вариант втори – възрастта на мъжете започва да расте с по месец, а на жените с по два, докато мъжете станат на 65 години, а жените – на 63 години.

Третият вариант предвижда същото увеличение на възрастта за пенсия, но докато жени и мъже се изравнят, достигайки 65-годишна възраст.

Най-вероятно ще се увеличава и осигуровката за пенсия – с 1 процент от 2015 и още един от 2019 година.

Обсъдено е и кога да започнат да работят професионалните фондове. Вариантите също са няколко, като се предлага отново да се отложи датата, в която те започват да изплащат парите.

Планира се и въвеждане на възраст за пенсия полицаи и военни и хора, които работят при тежки условия на труд, каквито са миньорите например.

Според в. “24 часа” предложенията за новата пенсионна реформа ще бъдат обявени във вторник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *