Повишава се икономическото доверие в ЕС

През декември икономическото доверие в Европейския съюз нарасна рязко до близо 9-годишен връх, като в същото време аналогичното проучване на ЕК за България отчита известно отстъпление на икономическото доверие от неговия пострецесионен връх, достигнат месец по-рано.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, нарасна в края на 2016 година до 109,1 пункта от 107,3 пункта през ноември, достигайки най-високо ниво от октомври 2007 година. По-значимото повишение на този важен индикатор спрямо аналогичния индекс за еврозоната, се дължи на подобрение на икономическото доверие в най-големите икономики, които не са членове на единния валутен съюз, а именно Великобритания (ръст на индекса с 1,3 пункта), Полша (с 1,7 пункта) и Швеция (скок с 3,7 пункта).

Последното проучване на Европейската комисия отчита смесено поведение на доверието в отделните основни сектори на икономиката в ЕС. Индексът, измерващ доверието в индустриалния сектор, се повиши рязко през декември до 0,8 пункта от -0,5 пункта месец по-рано. Индексът, оценяващ доверието в сектора на услугите, нарасна до 12,7 пункта от 10,0 пункта. Този индекс, оценяващ доверието в търговията на дребно, обаче отбеляза известно понижение от 4,8 до 4,5 пункта, докато индексът, определящ доверието в строителния сектор, се подобри слабо до -10,9 от -11,1 пункта.

Подобрение регистрира и потребителското доверие в 28-те страни – членки на ЕС, като през декември съответният индекс се повиши до -4,6 пункта от -5,8 пункта през ноември.

Данните на ЕК подсказват, че както бизнесът, така и потребителите на Стария континент все още не изглеждат обезпокоени за техните перспективи през новата година въпреки предстоящата през 2017-а серия ключови парламентарни и президентски избори в Холандия, Франция и Германия и стартиращите до края на март важни преговори относно излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Според Европейската комисия важният показател за икономическото доверие на България се понижи слабо в края на миналата година до 108,6 пункта, след като месец по-рано нарасна до 109,1 пункта, достигайки най-високо ниво от октомври 2008 година насам, когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза. Въпреки декемврийското леко отстъпление индексът на икономическото доверие в нашата страна остава стабилно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014-а, когато успя да изплува за първи път над това водоразделно ниво.

Повечето важни индекси за отделните сфери на българската икономика бележат известно понижение. Индексът, измерващ доверието в индустриалния сектор, се понижава през декември до 1,7 пункта от 2,6 пункта месец по-рано, аналогичният индекс в сферата на услугите спада до 10,6 от 12,8 пункта, докато индексът на доверието в търговията на дребно се понижава до 15,8 от 17,0 пункта през ноември. В същото време солидно повишение бележи единствено индексът, измерващ доверието в строителната сфера (до -13,9 пункта от -18,6 пункта).

Подобно на данните за целия ЕС, последното проучване на ЕК отчита известно подобрение през декември на индекса, оценяващ потребителското доверие в България – до -23,4 пункта от -25,6 пункта през предишния месец. По този начин индексът продължава да се доближава до неговия многогодишен връх от -24,8 пункта, достигнат през септември 2016 година (най-високо ниво от есента на 2008 година).

Данните на Европейската комисия за България не се различават съществено от подобно проучване на Националния статистически институт, оповестено в края на миналата година, според което общият показател на бизнес климата стабилизира през декември на нивото от предишния месец, продължавайки да задържа над неговото дългосрочно осреднено ниво и не твърде далеч от 8-годишния му връх, достигнат през юни 2016-а (най-високо ниво от края на 2008 година).

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *