Цените на черното злато все пак „погледнаха“ нагоре

Цените на „черното злато“ поскъпнаха съвсем резервирано, почти страхливо, през  търговската сесия в края на седмицата, но са за сметка на това са на на път да отбележат най-сериозен срив за седмица от началото на годината досега.

През седмицата фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври и аналогичните фючърси на петрола сорт брент се понижиха с над 3% за втора поредна сесия на търговия, достигайки дъно съответно от 43,00 и от 45,32 долара за барел.

Отрицателно въздействие на търговията оказа и поскъпването на американската валута, породено от неофициалните слухове за евентуално покачване на основната лихва в близките месеци до края на годината.  Това е вече позната манипулация на пазара, защото всички спекулации за предстоящо повишение на лихвените проценти в САЩ в крайна сметка водят до поскъпванета  на „гущерите“.  А това от своя страна води до понижение на петролните цени, които са деноминирани в долари, тъй като по-скъпата зелена валута ограничава покупателната сила на чуждестранните търговци на „черно злато“.

Вторият основен повод за резкия спад на петролните цени през последните дни бяха данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според които седмичните петролни запаси в САЩ са нараснали с  изненадващите  2,3 млн. барела в края на летния сезон, който е известен и с най-голямото потребление на автомобилни горива. Всички това автоматично доведе до максимално съкращаване на на дългите петролни позиции от страна на търговците, които хранеха оптимистичните надежди, че страните-производителки от и извън ОПЕК могат да постигнат дори частично споразумение за ограничаване на петролното производство по време на Международния енергиен форум, който се организира в Алжир на 26-и и 27-и септември.

Позицията на президента Владимир Путин, споделена в интервю за агенция Блумбърг, също наля масло в огъня за поскъпването на петрола. Според него постигане на споразумение между петролните износители за замразяване на техните производствени нива би било правилно решение за глобалния пазар и че Иран трябва да се съгласи на компромис, подкрепяйки подобно споразумение.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *