Повишените запаси от горива свалиха цената на петрола до ниво под $53 за барел

Цената на петрола се понижава четвърта поредна сесия на международните борсови пазари и суровината се търгува на ниво под 53 долара за първи път от юни 2005 година. Очакваното повишение на запасите от горива в американската икономика станаха причина за срив на цената, въпреки спекулациите, че ОПЕК планира ново намаляване на дневните добиви.

Цената на петрола се понижава четвърта поредна сесия на международните борсови пазари и суровината се търгува на ниво под 53 долара за първи път от юни 2005 година. Очакваното повишение на запасите от горива в американската икономика станаха причина за срив на цената, въпреки спекулациите, че ОПЕК планира ново намаляване на дневните добиви. Запасите от дестилати се повишават с около 5 млн. барела, до 141 млн. през изминалата седмица.

В електронната неприсъствена сесия на борсата в Ню Йорк, американският лек суров петрол достига до 52 долара и 94 цента за барел с февруарска доставка. Късно снощи търговската сесия затвори на ниво 54,02 долара, което представлява спад с 1,62 долара за барел спрямо предишната сесия, съобщава Bloomberg.

В Лондон сортът Brent се търгува за 52,60 долара за барел.

Необичайно топлата зима свали потреблението на горива и това оказва силно влияние върху търговците. Анализаторите предричат, че дори и ОПЕК да предприеме ново намаляване на добиви, това няма да повлияе съществено на цената на „черното злато“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *