Повишиха се приходите от акциз върху цигарите

Приходите в държавния бюджет от акциз върху цигарите скочиха с 11,44% и до края на октомври са в размер на 1,899 млрд. лв., сочат данните на Министерството на финансите.

 

Това е резултат от предприетите мерки срещу сивата икономика. При горивата и алкохола също има ръст на приходите от акциз – съответно с 4,31% и 7,7%. Явно затягането на контрола дава резултат. Това се доказва и от приходите от ДДС, които за първите десет месеца на годината се увеличават с 614 млн. лв., или с 9,22%% до 7,276 млрд. лв. Увеличението на приходите от ДДС е близо три пъти по-голямо от ръста на икономиката, който се движи около 3,5%. Очевидно увеличението на приходите от ДДС се дължи на засиления контрол и изваждането на оборотите на светло. По отношение на приходите в хазната от корпоративните данъци и налога върху доходите на гражданите също има сериозно увеличение – съответно с 12% и 8,75%. Което показва, че не само оборотите излизат на светло, а има и реално увеличение на заплатите, хората пазаруват повече, а това вдига печалбите на бизнеса. Общо данъчните приходи в хазната нарастват с над 1,7 млрд. лв., или с 8,3%. При получените пари от ЕС обаче има намаление, информира в.Стандарт. Това се дължи на факта, че миналата година приключваше старият програмен период и много проекти се разплащаха, а тази година тепърва се дава старт на мерките по новите оперативни програми за периода 2014-2020 г.

Наред с повишаването на приходите разходите на държавата до края на октомври се свиват с 1,616 млрд. лв., или с 6,1%. Като най-голямо намаление има при капиталовите разходи. Това също е свързано с новия програмен период, както и с това, че повечето големи проекти се разплащат в края на годината. В резултат излишъкът в хазната към края на октомври е 3,434 млрд. лв., което е с 5275% повече от същия период на миналата година. Добрите резултати в изпълнението на бюджета продължават и през ноември. Според предварителните оценки на МФ, в края на ноември излишъкът в хазната е 3,466 млрд. лв., като данъчните и неданъчните приходи нарастват с 2,382 млрд. лв.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *