ПОВРЕДЕНИТЕ ЛЕВОВЕ ЩЕ СЕ СМЕНЯТ ПРИ НОВИ ПРАВИЛА

На всеки се е случвало да му върнат някоя безнадеждно изцапана банкнота или пък сам да я скъса по невнимание и после да се чуди къде и как да я замени. От началото на април 2006 г. в сила ще влезе специална наредба на БНБ, която дава отговор на този въпрос. Според нея повредени левове ще могат да се заменят в Централната и търговските банки, но при строго определени условия.

За върната банкнота, от която са запазени три четвърти от площта или пък от отделните й части може да се възстановят повече от 75% от нея, гражданите ще получат чисто нова със същия номинал. С други думи, замяната ще става в съотношение едно към едно.

Ако само 50% от банкнотата са запазени, банката ще изплаща половината от стойността й. При по-големи повреди парите се прибират от банката, без гражданинът да получи и стотинка в замяна.

Могат да се подменят и повредени монети, но само ако на лицевата и обратната им страна се разпознават изображенията.

Когато се връщат една или две повредени банкноти, замяната се извършва веднага. В този случай служителят на банката поставя върху предадения лев щемпел „изплатена за … лева“, слага печат, записва датата и се подписва. Но при заявка за замяна на по-голямо количество – примерно десет с номинал по 50 лева, банкнотите ще се изпращат в БНБ, която назначава специална комисия за оценка на стойността им съобразно повредите. Тя трябва да се произнесе в срок от 30 дни и решението й не подлежи на обжалване.

Ако банкнотите са повече от 100, БНБ събира специална такса за замяната им. В случай че те са повредени при опит за кражба или грабеж, замяната се извършва безплатно. Но клиентът, пожелал смяната на левовете, трябва да представи специален документ от МВР, в който да са описани причините и обстоятелствата около тази повреда.

Ако пък случайно се окаже, че подадените в банките или БНБ банкноти са фалшифицирани, те се конфискуват със съответния протокол, като предалият ги гражданин не получава никаква компенсация. Банкнотите се изземват дори и когато има само съмнение, че са фалшифицирани. БНБ ги подлага на експертиза и в срок от 20 дни уведомява собственика за резултатите от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *