Погасихме предсрочно 339 млн. евро дълг към МВФ и Световната банка

Министерство на финансите осъществи операции по предсрочно погасяване на външен дълг в размер на 339,1 млн. евро. Операцията беше извършена на две стъпки – в края на 2005 и началото на 2006, уточниха от финансовото министерство.

Обект на транзакцията са били три транша от Разширеното тригодишно споразумение с Международния валутен фонд в размер на 147,4 млн. евро и пет заема от Международната банка за възстановяване и развитие в размер на 191,7 млн. евро.

Освен намаляването на външния държавен дълг, който към настоящия момент възлиза на 4,64 млрд. евро (19,9% от БВП) и подобряване на качествените му характеристики, извършеното предсрочно погасяване способства намаляване уязвимостта на икономиката от отрицателни външни шокове, смятат от Министерство на финансите.

Оттам уточниха, че влиянието върху фискалния резерв след тази транзакция е незначително. По оперативни данни размерът на фискалния резерв след приключване на операциите в началото на тази година възлиза на 4,1 млрд. лв.

Предплащането на външен държавен дълг е разгледано на заседание на Министерския съвет и е съгласувано с Международния валутен фонд при втория преглед на предпазното Стенд-бай споразумение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *