Подаръците в пари, моля!

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Най-желаният подарък

Тази година в Германия пакетите с подаръци под коледната елха ще бъдат по-малки. Не че германците се стискат за празника, а чисто и просто, защото все повече от тях си пожелават пари в брой вместо предметен подарък.

Тази година за коледни подаръци германците щепохарчат средно по 270 евро. Като се прибавят всички разходи около празника, т.е. разходите за почерпки вкъщи и по ресторанти, коледният бюджет на глава от населениетоще достигне 470 евро, което е малко повече от миналогодишния.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Само за подаръци германците ще похарчат средно 270 евро
590 евро разходи за Коледа на човек?
В европейски план коледният бюджет щесе свиес около2,5 процента на средно 590 евро, което обаче е все още значително повечеот коледните разходи на пестеливите германци. Германия обаче е една от малкото европейски страни, в които се очаква празничните разходи да се покачат в сравнение с миналата година. Причината за това еширещият се напоследък оптимизъм относноличната икономическа ситуация.
Само в още три други европейски страни – Люксембург, Швейцария и Полша – потребителите искат да похарчат за тази Коледа повече пари, отколкото за миналата, показват резултатите от изследването на Института за консултантски услуги в областта на финансите Делойт, в хода на което са били интервюирани близо 21000 потребители.
Според проучването коледният бюджет се орязва главно в онези страни, които бяха най-силно засегнати от кризата -като Гърция и Ирландия.Истински разсипници се оказват потребителите в Люксембург, които ще похарчат средно по 1200 евро за Коледа.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Едни искат пари в брой,
а други скок с парашут
Подарете ми пътуване с трактор!
Какви са обаче желанията и на какви подаръци могат да се надяват консуматорите?В Германия, както и в повечето други европейски страни желанията не са особено оригинални. На първите местав списъците са парите в брой и книгите.
Според изследването все по-желани са и ваучърите за магазините за дрехи и електротехника.Търсени са иваучъри за силни изживявания – като скок с парашут, тест на писта за Формула1 или пъкпътуване с трактор. При подаръците за деца особено търсени са образователни игри, а за по-възрастните – най-новите продукти от света на технологиите.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *