Подем в строителния сектор в ЕС, отчита Евростат

Ръст на строителството в еврозоната и ЕС-28, отчита през април Евростат. България обаче е сред страните, при които е регистрирано понижение в сектора.

Строителството в 18-те страни – членки на еврозоната се е повишило през април с 0.8% на месечна база след понижение с 0.3% през март. На годишна база увеличението е с 8%, спрямо 6.4% през март.

В ЕС-28 резултатите са малко по-слаби. На месечна база през четвъртия месец на годината е отчетено повишение с 0.6%, а на годишна – със 7.2%, спрямо съответно 0.2% и 6.4% ръст през март.

Месечният подем в строителния сектор в Европейския съюз е по-слаб спрямо този в еврозоната, заради отчетения спад в сектора в няколко страни извън еврозоната, включително: България (-1.3%), Полша (-5.4%), Румъния (-4.7%) и Словакия (-2.0%).

Негативна е тенденцията в нашата страна и през март, когато е отчетен спад в сектора с 1.5%.

Спрямо април 2013 година строителният сектор в България бележи понижение през април с 2% след ръст от 4.8% през март. По-голям спад на строителството на годишна база е отчетно в Португалия (с 9%), Румъния (с 6.8%), Словакия (с 5.1%) и Италия (с 5.0%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *