„Подкрепа”: Плоският данък ще намали доходите на получаващите до 500 лв.

Плоският данък ще намали доходите на получаващите месечно до 500 лв. Това сочат разчетите на „Подкрепа”. Според лидера на синдиката д-р Константин Тренчев решението е с предизборен характер и е взето без точен анализ и то е в нарушение на Пакта за социална стабилност, подписан от правителството и синдикатите.

Според КТ “Подкрепа” плоският данък, предлаган от правителството, е всъщност пропорционален данък с единна ставка. Разчетите на синдиката сочат, че хората с най-ниски доходи от 200 лева брутна месечна заплата ще взимат от 1 януари при плосък данък от 10 процента 155.16 лева, а не както досега 175.15 лева. Хората с брутна заплата 400 лева ще взимат 310 лева, а не както досега 318 лева.

При високите заплати съотношението се променя по следния начин: ако брутната месечна заплата е 1000 лева, от 1 януари нетната заплата ще стане 775 лева, а не както досега – 722 лева. Ако брутната заплата е 1800 лева, от 1 януари нетната заплата ще е 1390 лева при досегашни 1292. Не е ясно какво ще се случи със социалните плащания, които предизвикахаа вълна от стачки в страната, коментираха експертите. От синдиката призоваха правителството да преразгледа решенето си за плоския данък, прогнозирайки нова вълна от протести заради ниските доходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *