Подобрение на автомобилната индустрия през 2009 г.

На базата на статистики и видимите тенденции групата анализатори на индустрията CSM Worldwide направи прогноза за автомобилната индустрия, която показва относително бавна 2008 година, последвана от динамична 2009 година, с което до 2014 година се очакват 17.7 милиона бройки.
CSM освен това вижда и потенциално развитие на пазара в Северна Америка през 2009 година, като подчертава, че това ще бъде бавна, но постоянна тенденция. По-голямата част от печалбите обаче се очаква да отидат при т.нар. Азиатска четворка – Toyota, Honda, Nissan и Hyundai/Kia.
Съответно се очаква развитие и в сегмента на по-малките автомобили, които ще имат видимо предимство в продажбите в сравнение с по-големите модели.
В Европа развитието ще бъде фокусирано в Централна и Източна Европа, докато Западната част ще остане в застой, като до 2014 година се очаква увеличение с по-малко от един процент. От CSM вярват, че до 2014 година Русия ще изпревари Германия в ролята на най-големия автомобилен пазар, но Германия ще продължи да доминира като производител.
Присъствието на Индия на глобалната сцена ще се чувства все по-осезаемо, като до 2028 година продукцията им ще скочи на 200 милиона автомобила, като съответно процентово става дума за 16 % скок в производството на леки коли. Освен това в Индия повече граждани ще си купуват коли, отколкото в Китай, което се дължи до голяма степен на бързо развиващата се работна класа, която нараства почти двойно в сравнение с китайската.
Китай иначе също ще отбележи видим растеж, като от CSМ вярват, че китайските продажби на автомобили ще надвишат тези в Щатите до средата на 20-те години. За нещастие на Китай моменти като разпространението и изобщо политиката на икономиката ще продължат да влияят на имиджа на марките и на доходността, като се очаква проблемът да остане.
Дали нещо от всичко това ще се сбъдне или дори може да се сбъдне всичко остава да се види, но като цяло погледът върху автомобилната индустрия изглежда относително позитивен, което е рядкост в днешно време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *