Подобряват се прогнозите за икономиката на България

Спадаща безработица, растяща заетост, подобряващи се прогнози и повишение в заплатите. Това са част от тенденциите в България, които определят икономическата среда през последната година.

А през следващите 12 – 24 месеца очакванията са, че двигателите на растежа ще бъдат инвестициите и вътрешното потребление. Това посочва консултантската компания Industry Watch в своя годишен обзор „Икономика 2017-2018“. Факторите за подобни заключения са няколко, като от една страна, застава подобрението на пазара на труд и увеличението на заплатите, които стимулират домакинствата да потребяват повече. Същевременно продължава понижението на лихвите по заеми, а през последните месеци се забелязва и ускорение по линия на новото банково кредитиране, посочва докладът. В комбинация с очакваното повишение на публичните инвестиции във връзка с новия програмен период тенденциите представляват положителни сигнали за нивото на инвестиции през следващата година.

Слаби инвестиции, силен труд

През последните четири години нетният приток на капитал в страната е едва 1.2 млрд. евро. До ниската сума се стига по две причини – високата задлъжнялост на частния сектор и ниското ниво на преки чуждестранни инвестиции в България. Макар страната да има третия най-нисък правителствен дълг спрямо брутен вътрешен продукт в ЕС (след Люксембург и Естония), картината е различна по отношение на задлъжнялостта в частния сектор. Между 2002 и 2008 г. дългът в сектора нараства с 30.5 млрд. евро, като така отбелязва повишение от 16.2% от БВП до 89.5% към края на периода. Оттогава тенденциите са се обърнали, но незначително – понижението е едва с 5.5 млрд. евро между 2012 и 2016 г., посочва докладът.

В същото време пък възстановяването на пазара на труд върви по-добре. Според Industry Watch за работодателите основните параметри на пазара към момента са сходни с тези през 2007 г. Макар увеличението на броя създадени работни места да е по-малко от това преди 2009 г., делът на заетите в работната сила нараства, а този на безработните намалява. Нивата на безработица могат да се сравняват с подобни от 2007 г., а коефициентът на заетост нараства с 5.1 пр.п. до 68.2% между 2013 и първото тримесечие на тази година. И въпреки това броят на заетите е с близо 300 хил. по-малък от рекордните предкризисни нива.

Годината на кредита

„Оживлението, което се наблюдава в икономиката през 2017 г., е стимулирано от ускоряването на кредитната експанзия“, посочва Industry Watch. Обемът на новоотпуснатите банкови кредити и ниските лихви показват, че достъпът на фирми и домакинства до финансов ресурс е значително по-лесен спрямо предкризисната среда. Лихвите трайно намаляват от висотите си през 2009 г., като цената на новите банкови кредити е най-ниската отчетена някога в страната, отбелязва докладът. И макар да е сигурно, че рано или късно лихвите ще започнат да нарастват, заемите ще останат достъпни за фирми и домакинства, счита консултантската компания, информира в.Капитал.

Успоредно с това понижението на лихвите по жилищните кредити е един от факторите, които ще определят продължаващото и през второто полугодие на 2017 г. увеличение в цените на жилища. Въпреки бързия им растеж обаче от Industry Watch успокояват, че те са все още далеч от кризисните стойности, а повишението е съпроводено и от значително покачване на заплатите.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *