Подозрения за NFT на Ethereum на стойност $635 милиона.

През април NFT продажби на стойност над $635 милиона в Етериум са били обозначени като wash трейдове, което представлява почти 60% от всички NFT сделки в блокчейна през този месец, според фирмата за анализ на данни CryptoSlam.

Неотдавнашните проучвания на CryptoSlam също разкриха случаи на wash търговия и в други блокчейни, включително в Solana, Binance Coin, Polygon, Cardano, Flow и Arbitrum. Тези дейности бяха до голяма степен неизвестни до момента.

Wash трейд се наричат измамни действия на инвеститор, който играе ролята и на купувач, и на продавач във финансова сделка, с цел да изкриви обема на търговията и да манипулира цените. Важно е да се отбележи, че подобни практики са незаконни на пазарите на ценни книжа в САЩ.

В екосистемата на Етериум NFT, системата за трупане на точки, използвана от пазара Blur, е основната движеща сила зад wash трейдовете. Трейдърите в платформата Blur са стимулирани да участват в мащабни wash продажби, за да увеличат максимално натрупването на точки. Тези точки след това се възнаграждават чрез свързаната с Blur криптовалута, известна като $BLUR. В резултат на тази система през текущата година NFT сделки на стойност приблизително $3.4 милиарда са идентифицирани като wash продажби.

В другите 10 водещи NFT блокчейна, регистрираните обеми на wash трейдинг надхвърлят около $330 милиона, което е малка част от общите им продажби, според данни от CryptoSlam.

Изглежда, че разпространението на тази практика може да продължи и да нарасне в Етериум. Трейдърите ползват инструменти за осигуряване на ликвидност като BenDAO, NFTfi и новия протокол за заемане на Blur, Blend, за да преследват допълнителни награди на платформата в Сезон 2 на Blur.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *