Транспортният коридор ”Север-Юг” навлиза в решителна фаза за реализация

Азербайджан има намерение да участва във финансирането на проекта за международен транспортен коридор „Север-Юг“, заяви президентът Илхам Алиев на пресконференция след преговори с иранския си колега Хасан Рохани, предадено от  ТАСС. На срещата с журналистите Илхам Алиев заяви, че сега се предприемат  важни стъпки за създаването на транспортния коридор „Север-Юг“. До края на годината Азербайджан ще удължи железопътната си линии до границата с Иран. Във връзка с тази стратегия днес  беше подписан  с пълно съгласие меморандум за ускоряване на реализацията на проекта „Север-Юг“. Той допълни, че неговата страна иска в бъдеще да участва и във финансирането на този проект.
Днес този проект ще стане предмет на обсъждане  по време на тристранна среща на президентите на Азербайджан, Русия и Иран.
Алиев не крие оптимизма си и оценката е, този проект е важен не само за трите страни, а и за целите континенти. Така ще  предприети исторически стъпки, свързани с коридора, добавя той.
Коридорът „Север-Юг“ е с дължина 7200 километра. По план той трябва да свърже Северна Европа и Югоизточна Азия чрез железопътната мрежа на Азербайджан, Иран и Русия. На първо време се очаква по него да се транспортират 5 милиона тона товари, които в близко бъдеще бързо ще трябва да се увеличат двойно.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *