Подписваме меморандум за разбирателство за финансиране на програма за енергийна ефективност

Меморандумът ще подпишат министър Овчаров и банков консорциум Bank Austria Creditanstalt и Dexia Kommunalkredit Bank.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще подпише днес Меморандум за разбирателство по Програма с конкретни мерки за енергийна ефективност с банков консорциум Bank Austria Creditanstalt AG и Dexia Kommunalkredit Bank AG.

Програмата с конкретни мерки за енергийна ефективност в държавния и общински сграден фонд се разработва от МИЕ и официално беше представена пред финансовите институции, централната и местната власт през м. март т.г. Основен елемент в нея са мерките за енергоефективно саниране на сгради, общинска и държавна собственост – училища, болници, детски заведения, социални домове, административни сгради, както и развитието на ЕСКО услугите. Анализирани са данни за над 3013 държавни и общински сгради.

В пилотния проект по програмата са включени 56 приоритетни обекта (по два от всяка област) – здравни и учебни заведения, в които ще бъдат вложени 10 млн. евро за подобряване на енергийната им ефективност. Целта е да се ускори процеса по реализация на програмата и да се намери най-подходящото решение за финансиране. От заявилите интерес за участие компании за енергоефективни услуги ще бъдат избрани 4 ЕСКО компании, които да реализират инвестиции в избраните от Работната група и одобрени от Управляващия комитет приоритетни обекти.

Банковият консорциум между Bank Austria Creditanstalt AG и Dexia Kommunalkredit Bank AG бе създаден, след като двете заявиха интерес и ангажимент за финансиране на пилотен проект. Дейностите по проекта ще се реализират чрез сключване на договори с гарантиран резултат (ЕСКО договори), финансирани от банковия консорциум и изпълнявани от ЕСКО компании. Проектът ще се реализира като „проект съвместно изпълнение“ по смисъла на Протокола от Киото и Меморандума за разбирателство за двустранно сътрудничество между България и Австрия.

Следващите етапи от Програмата ще обхванат и останалите предложени обекти.

Подписването на меморандума ще се състои в МИЕ на ул. „Славянска“ 8 от 13.00 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *