Подписват за Северен поток 2

Газпром“ възнамерява по време на Източния икономически форум във Владивосток (3-5 септември) да подпише споразумение с акционерите по проекта Nord Stream 2. Това е разкрил пред „Коммерсант“ източник, запознат с хода на преговорите.
По данни на руския вестник, четири компании вече са заявили официално участието си в проекта – англо-холандската Shell, австрийската OMW, и немските E.On и Wintershall. Всяка една от тях ще получи по 10 % в проектната компания. За „Газпром“ ще остане контролният пакет от 51 %. Още 9 % от акциите ще получи друг инвеститор. Според източника, това най-вероятно ще е френската компания Engie (бившата GdF Suez), но преговорите с нея още не са приключили.
Nord Stream 2 (Северен поток 2) е проект за строителство на газопровод с мощност 55 милиарда кубически метра от Русия до Германия през Балтийско море, припомня агенция Фокус. Предполага се, че маршрутът по дъното на морето, както и входната точка в газотранспортната мрежа на Германия в Грайфсвалд, ще е същата, както и при първия Nord Stream, пуснат през 2011 година.
Споразумението на акционерите ще бъде юридически задължаващо, освен това в него ще бъде посочен графикът за работа по проекта, включително датата за начало на строителството. Според източника на „Коммерсант“, „Газпром“ вече е регистрирал в швейцарския кантон Цуг проектна компания под името New European Pipeline AG. По данни от швейцарския регистър, компанията е регистрирана на 20 юли с основен капитал 1 милион швейцарски франка (1,04 милиона долара) и цел „планиране, проектиране, разработка, управление, експлоатация, техническо обслужване и използване на тръбопровода, който транспортира газ от руското крайбрежие до крайбрежието на Германия през Балтийско море“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *