Подценяват ли инвеститорите еврозоната и еврото

Има две неща, които всеки знае за валутите. Доларът поскъпва, защото Федералния резерв скоро ще повишава лихвите и еврото отслабва, защото Европейската централна банка печата пари, за да купува облигации.

И двете са установени факти. Въпреки, че те почти обясняват защо еврото се срина срещу долара през последните месеци, те нищо не ни казват за това което предстои да се случи.

Ако Фед повишава лихвите по-бързо от очакваното или инвеститорите считат, че ЕЦБ ще купува повече от обещаното, еврото би трябвало и още да пада. Историята за бързия Фед и благосклонното ЕЦБ обаче би трябвало вече да е напълно калкулирана.

Размерът на обезценката на еврото след оповестяването на детайлите на ЕЦБ през миналата седмица е доста чуден. Той е 6% за 6 дни, скорост на спад, която е виждана единствено през октомври 2008г., когато Лееман Брадърс фалира.

Всъщност почти нищо не се е променило през последните дни. Вместо това ЕЦБ каза, че няма да купува облигации с доходност по-малка от -0.2%, което може би дава и цел за търгуващите (доходността по германските 10-годишни облигации се нуждае само от повторение на спада след Коледа, за да достигне това плашещо ниско ниво). В същото време срива на еврото го отведе в непосредствена близост до паритет с долара, което също поставя удобна цел за преследващите посока на валутните пазари.

Ниската доходност в Европа превърна еврото в любима валута за финансиране на заемателите, което отслаби валутата. Горещите пари избягаха и изчакват. Дилъри отбелязват, че еврото е крайно разтеглено при техническите измервания. То падна толкова бързо за толкова кратко време, че лесно може рязко да нарасне. Търговията на разпродажби на еврото също става и все по-голяма, въпреки че винаги може да стане и още по-популярна.

Това което фокуса на централните банки пропуска са фундаментите. Търговията е засенчена от движението на горещите пари, но търговския баланс в еврозоната е на рекордно високи нива, което дава малка подкрепа на единната валута. Икономиката в еврозоната започва да работи, нещо което е отразено при акциите, но не и при облигациите и валутата. Потребителското доверие е на нива за последно виждани през 2007, както и растежа на продажбите на дребно. Някои дори считат, че европейската икономика нараства по-бързо от американската.

Докато инвеститорите са се вторачили в централните банки, нищо от споменатото няма значение. В един момент обаче централните банки ще напомнят на всички за фундаментите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *