Подъл ужас

Очевидно зад атентата в Бургас стоят хора от радикалните ислямистки и антисемитски кръгове.
Атентатът в Бургас, при който загинаха 7 човека, беше извършен по възможно най- коварния начин. Сред жертвите е и самият извършител на нападението, а за мотивите му засега можем само да гадаем. Почеркът обаче е ясен – по всичко личи, че кукловодите трябва да бъдат търсени в средите на ислямистите и антисемитите. Може би наистина в Иран или разклонението му Хизбула, каквато диагноза много бързо след атентата постави израелският министър-председател Бенямин Нетаняху?
Иран отхвърли категорично обвиненията, дори се възмути от тях. Което обаче не означава нищо. Защото не за първи път дългата ръка на Техеран убива израелски граждани в чужбина. Подобни атентати преди време бяха извършени също в Тайланд, Индия, Грузия, Кения и Кипър. Техните поръчители целят едно: да бъдат убити колкото се може повече хора – туристи, жени, деца. За своите пъклени дела те си избират „меки“ мишени, защото трудно могат да разчитат на успех при „твърдите“ цели (военни бази, логистични центрове, правителствени сгради). На такива обекти терористите трудно могат да пробият, включително заради ограничените и често примитивни средства, с които разполагат.
 

При атентата в Бургас загинаха седем човека

Да сееш страх
След атентатите на 11 септември 2001 година в Ню Йорк и Вашингтон свободният свят подобри значително възможностите си за превенция от подобни нападения. И тази инвестиция очевидно се изплаща: по данни на водещите западни разузнавателни служби ислямистите-фанатици от Ал-Кайда вече не са в състояние да организират и проведат голямо координирано терористично нападение, което изисква и много мащабна логистична дейност.
Звучи успокоително, но това не намалява ни най-малко пóтреса от атентата в Бургас. Терористични заплахи срещу евреи в България, пък и не само там, има отдавна. Миналия януари българските власти успяха да предотвратят подготвян атентат срещу израелски туристи в зимен курорт. Да планираш убийството на невинни хора, които отиват да прекарат отпуската си на Черно море, е особено подло и унизително за човешкото достойнство престъпление. В същото време то е много ефикасно средство, защото създава страх. Още повече, че най-вероятно физическият извършител на нападението е вярвал твърдо, че ужасното деяние ще му отвори вратите към рая, където да влезе като мъченик.

АГ, ДПА, ДВ, Е. Лилов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *