Под 4% е делът на гражданите от трети страни, живеещи в ЕС

19,8 млн. ~~граждани на трети страни живеят в държава от ЕС, показват данните на Евростат за 2014 година. Като дял от общото население на общността това представлява 3,9%.

В държавите от общността живеят общо 34,1 млн. чужденци, 14,3 млн. от тях са граждани на друга държава от ЕС, показва още статистиката. Общо в Евросъюза живеят 506,8 млн. души.

Най-голям е делът на чужденците в Люксембург – 45,3% от населението на държавата-джудже. Повечето от тях обаче са граждани на друга държава от ЕС, а само 6,3% идват от трети страни.

В България чужденците са едва 0,8% от населението, като 0,6% са гражданите на страна извън ЕС, става ясно от данните. По този показател страната ни е сред членките на ЕС, които привличат най-малко чужди граждани. Своеобразен лидер е Полша с едва 0,3% от населението чужденци, като 0,2% са от държава извън ЕС. Поляците обаче са в Топ 5 по брой на чужди граждани в 10 държави от ЕС.

Чужденците в България основно са руснаци (28% от всички чужди граждани у нас), турци (13%), украинци и британци (по 6%), както и гърци (4%).

Най-голям дял граждани на трети страни живеят в Естония (14,3%) и Латвия (14,9%). Голям дял чужденци извън общността са привлекли още и Кипър (6,6%), Австрия (6,4%) и Гърция (6,1%). Повече от половината чужденци в южната ни съседка са албанци. Българите заемат второто място с дял от 8% от общия брой чужденци, живеещи в Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *