Позитивен финал на сесията в Ню Йорк

С ръстове на индексите приключи днешната сесия на фондовата борса в Ню Йорк. В края на търговията Dow Jones се повиши с 0,9% до 17210 пункта, воден от акциите на E I du Pont de Nemours and Co, Wal-Mart Stores, UnitedHealth Group и Home Depot, които поскъпнаха със съответно 2,52%, 1,96%, 1,87% и 1,67%.

S&P 500 и Nasdaq прекъснаха тридневната губеща серия, като S&P 500 добави 0,77% до 1998 пункта, а Nasdaq нарасна с 1,03 пункта до 4555 пункта.

“След няколко дни на спадове имаме и печалба и ние ще видим дали тя ще продължи. Данните за продажбите на жилища са окуражаващи и Европа е достатъчно силна. Интерпретациите на лошите новини вероятно ще ускорят допълнителното смекчаване на паричната политика от страна на Европейската централна банка”, коментира Марк Лушини, главен инвестиционен стратег в Janney Montgomery Scott, пред CNBC.

“Имаме централни банки, които действат както трябва, а и жилищния пазар, който е в преход, но се подобрява и пазарът ще започне да отразява това“, допълва Арт Хоган, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities.

Данните на американското търговско министерство показват, че през миналия месец продажбите на нови жилища са се ускорили повече от очакваното – до 504 хил. жилищни единици. Това представлява ръст от 18 на сто спрямо продажбите през юли, когато покупките на нови жилища отбелязаха ръст от под 2%.

“Имахме три дни спадове, но продажбите на нови жилища се оказаха изненадващо добри”, посочва и Ричард Сайчъл от Philadelphia Trust Co. пред Bloomberg. “Акциите поевтиняха през последните няколко дни и това също стимулира купувачите. Представянето на акциите през тази година е добро, тъй като спадовете не траяха дълго”, допълва той.

Акциите на потребителските компании бяха сред най-силно поскъпващите в днешната сесия заради оптимистичната прогноза заръст на потребителските разходипо празниците с до 4,5%.

Ръст отбеляза и пазарната оценка на Pfizer Inc., след като се появиха информации, че компанията преговаря за сливане с Actavis. Сделката би позволила на американския фармацевтичен гигант да се премести в чужбина и да спести от данъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *