Политиката на сближаване на ЕС: инвестиции в енергийна ефективност, заетост и социално приобщаване

В публикувания днес 6-ти доклад на Европейската комисия за икономическото, социалното и териториалното сближаване се признава, че благодарение на политиката на сближаване на ЕС са създадени работни места и са намалени различията в Европа – в съответствие с целите за растеж на стратегията „Европа 2020″.

За периода 2014-2020 г. се очертава как, в интерес на гражданите, ще бъде насочен потокът инвестиции към ключови области като енергийната ефективност, заетостта, социалното приобщаване и МСП, съобщава пресслужбата на ЕКд.

Инвестициите по линия на политиката на сближаване на ЕС за 2007-2013 г. свидетелстват за постигнатите добри резултати. Данните за периода до края на 2012 г. сочат, че са били създадени около 600 000 нови работни места и подпомогнати 80 000 нови предприятия, както и че на 5 милиона граждани е бил предоставен достъп до високоскоростен интернет, а на 3,3 милиона – подобрено доставянето на питейна вода. Освен това в търсенето на работа са били подпомогнати 5,7 милиона души, а други 8,6 милиона – да получат квалификация.

Очаква се въздействието на инвестициите през настоящия програмен период на финансиране (2014-2020 г.) да бъде още по-голямо, като значително повече внимание се обърне на такива ключови сектори като икономиката с ниски нива на въглеродните емисии, конкурентоспособността на МСП, иновациите и заетостта, както и социалното приобщаване. За подпомагане на прехода към по-екосъобразна икономика над 38 млрд. евро ще бъдат предоставени по линия на политиката на сближаване на ЕС под формата на инвестиции в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

За сравнение, за 2007-2013 г. инвестициите за постигане на икономика с ниски нива на въглеродните емисии са били 16,6 млрд. евро. В разходните планове и „споразуменията за партньорство“ на държавите членки са разчетени 33 млрд. евро (което е увеличение с почти 10 млрд. евро) за повишаване на конкурентоспособността на европейските МСП. От своя страна, по линия на Европейския социален фонд и инициативата за младежка заетост в човешки капитал ще бъдат инвестирани над от 80 млрд. евро.

В доклада се подчертава и необходимостта от добро управление, без което не могат да бъдат постигнати нито високи темпове на растеж, нито регионалното икономическо сближаване. С подобряването на управлението в Европа инвестициите ще бъдат насочени за изграждането в някои държави членки на административен капацитет, както и за обучение и подпомагане на служителите с оглед осигуряване на най-стабилно и ефикасно използване на парите на данъкоплатците в ЕС.

Градовете са моторът на иновациите и растежа, но пък и загубата на работни места по време на кризата в тях бе по-голяма, отколкото в другите райони. В редица държави членки градските жители са изложени на по-висок риск от бедност и социално изключване. Отчасти поради тази причина в правилата на новата политика на сближаване е предвидено най-малко 20 % от Европейския социален фонд да бъдат инвестирани в засилване на социалното приобщаване и борбата с бедността.

Комисията открива и нова платформа на политиката на сближаване за свободно достъпни данни с оглед засилен фокус върху резултатите, увеличена прозрачност и дебат за резултатите от финансирането по линия на политиката на сближаване. Потребителите могат да проучват данните от доклада чрез редица интерактивни карти и диаграми, както и да предоставят коментари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *