Политиците и БНБ са виновни за КТБ, смятат българите

Всеки трети българин смята, че виновни за кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) са възползвалите се от нея политици, а29% обвиняват за това БНБ и липсатана достатъчен контрол от нейна страна. Това показват резултатите от национално представително проучване на социологическата агенция „Алфа рисърч“, оповестени днес.Допитването епроведено между 31 август и 5 септември.

Очакванията на мнозинството от хората са решаването на казуса да бъде прозрачно ида стане ясно каквосе е случвало в банката, която се е държала не като пазарен субект, а като“банката на властта“, коментират социолозите.

Общественото мнение не е единно в подкрепата си за конкретно решение, но е категорично, че укрепването на финансовата институция не трябва да става с публичен ресурс, показва проучването.

Според две трети от анкетираните „досиетата“ КТБ трябва да бъдат отворени, защото това е банката на властта и трябва да се знае има ли публични личности, които са се облагодетелствали. Според 12% банковата тайна трябва да се пази, но всеки четвърти е без мнение.

Близо три месеца след като банката беше поставена под особен надзор и спря да работи, притесненията на мнозинството от българските граждани за съдбата й остават силни.Най-голяма част (54%) се страхуват, че са възможни нови проблеми в банките иразклащане на финансовата стабилност. Частични, изолирани проблемиочакват 34% и едва всеки десети е спокоен, че кризата е преодоляна.

Тринайсет на сто обвиняват за кризата в банката мажоритарния собственик Цветан Василев, а 9% – бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, който „отправи необоснованиобвинения срещу Василев и искаше дасрути банката“.

Заради кризата с КТБ се влошава и оценката за БНБ и за главния прокурор Сотир Цацаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *