Политическата криза в Италия понижи еврото

Политическата криза в Италия се отрази негативно на почти всички световни борсови индекси във вторник, а еврото претърпя един от най-лошите си дни в последната година, като се свлече до почти едногодишно дъно спрямо долара. Единната валута се понижи до 1.1518 за долар, преди да възстанови частично загубите, и към 16.45 часа се разменя за 1.1574 долара.

Резултат с изображение за криза в италия

Причината за всеобщия песимизъм на пазара е, че Италия най-вероятно върви към повторни избори. В понеделник президентът на страната Серджо Матарела отказа да назначи за икономически министър видния критик на еврото Паоло Савона, но реакцията от двете най-големи партии в парламента, движението „Пет звезди“ и „Лига“, беше твърда, като се чуха и предложения за импийчмънт на президента, което би било прецедент в новата история на страната.

Инвеститорите се опасяват, че нови избори могат да се превърнат „де факто“ в референдум за членството на Италия в еврозоната и ролята на страната в ЕС, отбелязва Reuters.

Индексите надолу

Италианският индекс FTSE MIB загуби близо 2% от стойността си, след като в понеделник се понижи с още 2.1%. Очаквано най-големите губещи са банковите акции. Тази вълна не важи само за Италия, но и за Франция и Германия, където банките също отбелязват ден дълбоко на червена територия.

Спредът (разликата в лихвите) между италианските и германските 10-годишни облигации нарасна до 235 пункта – най-високото ниво от ноември 2013 година. Лихвите по италианските ценни книжа се повишиха до 2.9%.

„Това е пързалка и ако пързалката продължи, се появява въпросът къде е нейният край“, коментира пред Reuters Джон Харди, директор в Saxo Bank. Той напомни, че през 2012 г. президентът на Европейската централна банка Марио Драги обеща стабилност на еврото. „Ако тази тенденция продължи още няколко сесии, би трябвало да видим официално становище“, добави той.

В Германия, Франция и Великобритания индексите губят над 1% от стойността си, като най-големите губещи навсякъде са банките. Общоевропейският индекс Euro Stoxx понижава стойността си с 1.5%. Безпокойствието в Европа доведе до осезаемо понижение и от другата страна на океана. В САЩ Dow Jones, S&P и NASDAQ отвориха с понижения между 0.4 и 0.7%, информира capital.bg.

Проблемната Испания

Лошите новини за Европейския съюз не спират дотук. На фона на политическата криза в Италия е възможно да се зададе и нова такава в Испания, където в петък в парламента ще има вот на доверие за министър-председателя Мариано Рахой. Испанският индекс IBEX губи 2.5% от стойността си към края на сесията във вторник.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *