Политически решения продължават да влияят върху поведението на инвеститорите

През фервуари общият реализиран оборот на Борсата спадна с повече от 75% спрямо предишния месец. Инвеститорите бяха предпазливи и общата атмосфера продължи да бъде непредсказуема поради продължавашата практика на вземане на неочаквани и противоречиви политически решения по теми засягащи капиталовия пазар. През февруари това бе решението на Парламента да приеме промени в закона за собствеността и ползуването на земеделските земи, които налагат финансови санкции на дружества, притежаващи земеделска земя в България и имат акционери, регистрирани в страни извън ЕС и в офшорни зони. Това доведе до силна рейкция от страна на професионалните инвеститорски организации и асоциации.
Основният индекс на БФБ – SOFIX продължи спада си, загубвайки допълнителни 2,54% от стойността сии достигна 487.79 пункта в края на месеца, докато по-широкия и с равни тегла BG TR 30 нарасна с минималните 0,57%, достигайки 397,97 пункта.
Пазарната капитализация на Основния пазар на БФБ-София за месец Февруари остана стабилна на равнище 3,69 милиарда Евро, спадайки минимално с 0,33% на месечна база.
Обобщената месечна статистика за Основния пазар на БФБ София за м. Февруари 2015г. на английски език може да бъде намерена в секцията:Обобщена месечна статистика за Основния пазар на БФБ-София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *