Политическото карате на ББ и ЦЦ

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: ББ и ЦЦ – на война
срещу тъмните сили

Илюзията за големите успехи в борбата срещу престъпността е резултат от умелия флирт на властта с медиите. Това е българският начин за отклоняване на удара. А спецовете по бойни изкуства владеят най-добре тази техника…

Това правителство дойде на власт с обещанието да приключи с корупцията и ненаказаната престъпност. Не случайно то присъства в публичното пространство, мултиплицирайки като в японска манга всички свои юмручни профили. „Патологичната потребност на сегашните управляващи да бъдат обект на възхищение и обич“, както неотдавна написа Живко Георгиев, се изразява в трескаво следене на рейтингите и в невероятна изобретателност да се отговори на очакванията на хората: всяка седмица, всеки ден, всеки час!
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В търсене на все нови
и нови „престъпници“
Спецоперация срещу… копирането на учебници
Шеметната смяна на сюжетите се движи като седмо поколение мутираща машина за бързо реагиране – прожекторът на подозрението сочи нагоре, надолу, напред, настрани и в неговата лепкава окръжност попада нов „престъпник“ – няма значение, че всеки е невинен до доказване на противното. Да се произвеждат новини се превърна в задача на цели щабове – всичките синопсиси са по зададена схема: доброто ченге да победи лошите! Схемата е класическа, откровена и дори официално обявена от министър-председателя.
За да се компенсира загубата на доверие след скандала с имотите и финансите на вътрешния министър и да се навакса спадът на рейтинга, следва да се умножат полицейските операции. Техният замисъл, целесъобразност, планиране, провеждане, приключване да стават достояние на обществеността: всяка седмица, всеки ден, всеки час!
И наистина, няколко дни след като министър Цветанов обяви, че МВР планира богата програма от полицейски операции до края на годината за разкриване на престъпления, пресцентърът на министерството разпространи информация, за поредната успешна акция. Внимание: този път срещу копирането на учебници!
Научихме, че Главна дирекция Борба с организираната престъпност е извършила спецоперация срещу незаконното разпространение на учебници по латински сред студенти в Медицински университет, която акция се е увенчала с успех след проверка на два копирни центъра!
Българите да решат…
Ако не беше толкова жалко, можеше дори да бъде смешно! Старанието да се насочи общественото внимание встрани от безработицата, безпътицата, безизходицата, безидейността и управленския хаос доведе и до този мизерен факт.
В цитираното по-горе изказване на министъра на вътрешните работи, Цветанов казва и следното: „Българските граждани са тези, които преценяват и си правят изводи от всичко, което се случва в страната – както за минал период от време, така и за бъдещ период от време“. Е, какво пък – дано този път да излезе прав!

Еми Барух, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *