Полицаите се събират на национален протест в София

Днес, на празника на полицията, синдикатите подготвят мащабен национален протест. Началото е в 13 ч., а сборният пункт е площад „Народно събрание“, обяви вчера председателят на Синдикална федерация на служителите в МВР Валентин Попов, цитиран от агенция „Фокус“.

Попов не пожела да прогнозира предварително колко протестиращи ще се съберат, но заяви, че очаква това да е „най-големият протест, правен през годините досега“. Освен полицията, в него ще се включат служители на затворите и военнослужещи, информира той, а малко по-рано военният министър Николай Ненчев увери, че настроенията сред военнослужещите са спокойни и няма протестиращи в сектора.

След като кабинетът обяви намеренията си за съкращения на плащанията в сектор „Сигурност“ във вторник, полицаите започнаха протести и блокиране на столицата срещу готвените промени. Това предизвика отстъпки в плановете на правителството, но остана твърдата им позиция, че трябва да се прекрати индексирането на заплатите всяка година с по 2% от натрупан стаж, както и дължимата отпуска за служителите в сектора да се свие от 30 на 20 работни дни.

Синдикатите обаче не приеха компромиси и не са съгласиха нито с намаляването на отпуските, нито с отмяната на 2% от възнаграждението за прослужено време и запазване на обезщетението от 20 заплати след пенсиониране.

Вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова се срещна със синдикалистите организатори на протестите, с които са се договорили в днес да обсъдят отпадането на параграфите от законопроекта за бюджет 2016 г., срещу които служителите от сектор „Сигурност“ негодуват. Извънредна среща на Съвета за социално партньорство беше насрочена за днес. Ще бъдат дискутирани и следващите необходими мерки за реформа в МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *