Половината домакинства в България не се отопляват нормално

Около 46% от домакинства у нас не се отопляват нормално. По този показател България е първа сред страните в ЕС. Това показва доклад за енергийната ефективност, изготвен от консорциум, ръководен от INSIGHT_E и финансиран от Европейската комисия (ЕК). В доклада се оценява как държавите членки дефинират въпроса за енергийната бедност и уязвимите потребители, както и какви мерки са въвели, за да се справят с проблема.

На второ място след нас са Литва и Кипър, където проблеми с отоплението през зимата срещат около 30-35% от хората. Следват Португалия, Малта и Италия. В тези държави процентът варира между 20 и 30. Проблемите обаче не са само при отоплението, но и при охлаждането през лятото. Според доклада България е държавата с най-голям дял на жилищата, които не се охлаждат през лятото (40-50%). По този показател след нас се нареждат Гърция и Португалия (30-40%).

Докато проблемът с охлаждането не е толкова голям, то този с отоплението през зимата е сериозен. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов също неведнъж е изтъквал проблемите с енергийната бедност. По думите му страната ни е шампион по този показател и дори се нарежда след държави като Таджикистан и Узбекистан. Според него в България 60% от домакинствата са енергийно бедни, а през последните години енергийните помощи са намалели три пъти. Един от последните доклади на Световната банка пък посочи, че проблемът у нас е още по-сериозен. В него делът на енергийно бедните български домакинства е изчислен на 61%. Анализът се базира на методика на британския закон за топли домове и енергийна икономия. В него е записано, че за енергийно бедни се смятат семействата, чиито разходи за отопление са над 10% от доходите им.

Тази методика обаче бе разкритикувана от експертите на Института за пазарна икономика (ИПИ). Според Калоян Стайков директното й преписване не е правилно. „Във Великобритания повечето домакинства са газифицирани и разходите за отопление не са толкова различни. У нас обаче различните домакинства използват различни методи за отопление – топлофикация, на дърва или с ток“, коментираха от ИПИ.

АЛТЕРНАТИВА

Потребителите на газ ще спестяват по около 88 лева месечно, ако се топлят със синьо гориво вместо с ток през тази зима, сочат изчисления на експертите на „Овергаз“. По данни на компаниите от газовия сектор месечната сметка на тричленно домакинство в столицата, което отоплява апартамент от 70 квадратни метра с природен газ през студените месеци, е около 102 лева. Така отоплението на газ остава най-евтиният, екологичен и ефективен начин за отопление и през идната зима. Само за миналия отоплителен сезон потребителите, които са ползвали природен газ, са спестили 30 милиона лева, заменяйки електроенергията. Домакинствата могат допълнително да свият разходите си, ако използват седмични програматори. Устройствата измерват и поддържат зададена постоянна температура в помещенията, като по този начин намаляват консумацията на природен газ с до 15%. От сметките си ще икономисат и домакинствата, предпочели газа през газьола, пропан-бутана и дървата. Данните сочат, че същото това тричленно семейство би изхарчило на месец съответно 157 лева, 105 лева и 111 лева, ако се топли на някое от трите алтернативни горива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *