Половината от храните у нас по-скъпи отколкото в ЕС

Половината от храните, които ядем хем са с по-ниско качество, хем са доста по-скъпи спрямо останалите страни в Европейския съюз (ЕС). Това стана ясно от думите на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след днешното заседание на Министерски съвет (МС).

„За тези 30 продукта за 16 от тях има значително по-високи цени, които са в България“, категоричен бе Порожанов.
Най-фрапантният случай е за два вида бебешки пюрета, за които е установено, че цените им в родните магазини са съответно с 90% и 107% по-високи в сравнение с бакалиите в Европа. Тези два вида пюрета попадат и в групата на продуктите, за които е установено, че са с различно съдържание.
Българите дават повече пари и за сирене и шоколадови изделия. „По-високи цени в рамките на диапазон между 20% и 70% наблюдаваме и при млечните продукти, определени сирена, и шоколадови продукти, които са от най-различно естество“, разясни министърът.
Според него разликите в цените не са незначителни, в рамките на 5 или 10%, които биха се обяснили с разходи за логистика или транспорт.
По думите на Порожанов още утре ще се срещне с Комисията за защита на потребителите (КЗП) и останалите потребителски организации, за да се обсъди темата с по-високите цени и да се предприемат съответните мерки.
По-рано днес заместник-председателят на Агенцията по храните д-р Любомир Кулински в ефира на Нова телевизия оповести, че има разлики между идентични продукти, продавани на българския и европейския пазар, информира monitor.bg.
„От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване“ , обобщи д-р Кулински.
Натурален сок, продаван в Германия съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп, показала още проверката на специалистите.
Кулински уточни обаче, че изводите не означават, че изследваните продукти са опасни за здравето.
„Храните са абсолютно безопасни, те дори са коректно етикетирани, въпросът е защо има разлика в етикета на сходни продукти”, подчерта експертът.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *