Половината работни места в Европа застрашени от автоматизация

Ако си мислите, че Европа има проблеми на трудовия пазар заради безработицата, изчакайте още малко. 54% от работните места в Европейския съюз са изложени на риск заради напредъка на компютъризацията, сочи проучване на икономиста Джеръми Баулс, публикувано от базираната в Брюксел анализаторска организация Bruegel и цитирано от Bloomberg.

Вдъхновен от предишно проучване на Карл Фрей и Майкъл Озбърн от Оксфордския университет, Баулс е изчислил колко работни места в Европа са уязвими от технологичния напредък. Резултатът варира от 40 до над 60% в зависимост от страната.

Според проучване от септември 2013 г. на Фрей и Озбърн 47% от американците попадат в рисковата категория през 2010 г., което означава, че работата им евентуално би могла да бъде автоматизирана в идните едно-две десетилетия.

В страни като Великобритания, Германия и Франция рискът от компютъризация е сходен с нивото в САЩ, констатира Баулс, който работи в изследователския институт International Growth Centre към Лондонския колеж по икономика.

Според икономиста не е изненадващо, че периферни икономики като Италия ще бъдат най-засегнати, предвид извода на Фрей и Озбърн, че развитието на машинното обучение и мобилната роботика ще засегнат нископлатени сектори с нискоквалифицирани работници, досега останали неповлияни от технологични пробиви.

Това влияние обаче може да бъде смекчено от факта, че в исторически план подобни страни усвояват по-бавно технологиите от съседите си.

Над половината потребители в света оптимисти за трудовия пазар

Същевременно над половината от потребителите в света очакват перспективите на трудовия пазар да бъдат добри или отлични в идната една година, сочи отделно проучване, цитирано от Ройтерс.

Така глобалното потребителско доверие се е повишило през второто тримесечие до най-високото си равнище от първото тримесечие на 2007 г. според проучването на анализаторската компания Nielsen.

Индия изпреварва Индонезия като пазар с най-оптимистично настроени потребители, а Португалия и Словения са най-песимистично настроени. Япония и Хонконг отчитат най-голям спад на доверието спрямо предходното тримесечие.

Индексът на глобалното потребителско доверие на Nielsen се е повишил с 1 пункт през второто тримесечие до 97 пункта и нивото му е близо до 100-те пункта, които бележат оптимизъм сред потребителите.

Американските потребители се нареждат на осмо място по оптимизъм, като увереността им за трудовия пазар е нараснала значително.

Потребителите в Азиатско-тихоокеанския регион са най-уверени в перспективите за заетост, като 65% очакват благоприятни възможности за работа през предстоящата година, спрямо 64% през първото тримесечие.

Проучването на Nielsen е проведено между 12 и 30 май сред 30 хил. онлайн потребители от 60 пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *