Половин Европа остана без ток

Милиони зъзнат над два часа, късото съединение тръгна от Германия

БЕРЛИН. Милиони в най-гъсто населените райони на Германия и Франция, както и десетки хиляди в други страни на Западна Европа, че дори и в Мароко, останаха без ток заради недостиг в производството на електричество, съобщи Ройтерс. Сривът, който в най-лошо засегнатите райони продължи 2 часа, спря стотици влакове, а десетки бяха блокирани в асансьорите. Автоматични системи за сигурност са прекъснали доставките на електричество към редица клиенти, за да се избегне пълно спиране на електроснабдяването.

Проблемът тръгнал от Германия след скок в потреблението заради студеното време. Германската E.ON заяви вчера, че може би нейна рутинна процедура късно в събота е довела до претоварване на мрежата. „Това може да е свързано с изключването на високоволтова линия за 90 мин. над река Емс в Долна Саксония, за да преминат кораби“, се посочва в нейно изявление.

В Германия бяха засегнати поне 5 провинции, в които живее над половината от 82-милионното население, и това доведе до закъснение на влаковете. „Нямаше генерация на достатъчно ток в мрежата“, заяви говорител на германската енергийна компания RWE. Според него сривът е станал извън съоръженията на фирмата. Говорителят посочи, че над 1 млн. клиенти на RWE в Кьолн, Есен, Гелзенкирхен, както и райони в провинцията Рейнланд-Пфалц на юг. Той уточни, че спирането е започнало около 21,30 часа в събота и в различни райони е продължило 5-30 мин. Полицията съобщи, че спиране е имало в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Бавария, Саарланд, Хесен и Баден-Вюртенберг в южната и западната част на страната. Над 100 влака, повечето регионални, регистрираха закъснения от разписанието си до 90 мин.

Спирането на тока е най-масивното във Франция от 30 години, каза Морис Марион, отговарящ за миньори и енергетици във френския профсъюз Генерална конфедерация на труда. Около 5 млн. души във Франция, най-вече в източната част на страната, останаха без ток, включително в части от столицата Париж. „Тъмното“ продължи от няколко минути до 90 мин. Затова около десетина високоскоростни влакове регистрираха закъснение с 30-60 мин.

Италия, Австрия, Белгия и Испания също бяха засегнати от спирания на тока. В Италия без електричество за известно време е била областта Пиемонт със столица Торино и още няколко провинции и райони в северната част на Италия. В Белгия електричеството спря в 11 общини, като „тъмното“ продължи до час и 45 мин. Брюксел не бе засегнат, но имаше закъснение на влакове заради спиране на тока в района на Антверпен. В Испания токът спря в района на Мадрид, Каталуня, Валенсия, Андалусия, като инцидентът дори имаше последствия в Мароко в Северна Африка. В Австрия проблемът бе краткотраен, тъй като веднага бяха включени резервни мощности.

Над 300 обаждания са били регистрирани от полицията и пожарната, предимно за освобождаване на заседнали в асансьори поради спирането на тока. За по-сериозни инциденти не бе съобщено.

Заради спирането на тока италианският премиер Романо Проди разкритикува липсата на единен европейски орган за електричество и енергетика. „Ние зависим едни от други, но не можем да си помагаме без наличието на единен европейски орган“, посочи Проди, цитиран от агенция АНСА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *