Половин милиард инвестиции за ден

Берем първите плодове от рекордно ниския данък печалба

Първи нахлуват чуждите застрахователи, чакаме втора вълна производители

Близо половин милиард инвестиции привлече България само за ден. Това се случи на 30 януари, когато бяха обявени две големи сделки и навлизането на още нови компании на пазара ни. Първият проект е свързан с изграждането на историческия втори мост на река Дунав. Във вторник стана ясно името на компанията, която ще строи съоръженията – испанската ЕфСиСи (FCC). Те спечелиха с най-ниската оферта – 99,96 млн. евро и обещаха 5% отстъпка. Парите ще дойдат от европейски фондове. Инвестицията за целия проект е 236 млн. евро. Една част са от парите получаваме безвъзмездно – 70 млн. евро по програма ИСПА на ЕС, 2,45 млн. от германската КFW и още 5 млн. от френската агенция за развитие AFD. 70 млн. е заемът от ЕИБ, 18 млн. от KFW и 60,76 млн. евро ще дойдат от бюджета.

И докато представителите на транспортното министерство подписваха с испанците, голяма сделка бе обявена и във финансовия сектор. Най-голямото ни застрахователното дружество – ДЗИ, преминава в ръцете на белгийската финансова група КВС. За 70% от акциите те ще платят 185 млн. евро на вдовицата на убития бизнесмен Емил Кюлев Весела. Същевременно тя ще получи и част от дивидента на компанията в ДЗИ Банк, като сумата възлиза на още 75 млн. евро. Очаква се белгийците да налеят пари и в изкупуването на миноритарния дял, защото ще отправят търгово предложение към останалите акционери.

Нашествие от европейски застрахователи се очаква на пазара ни. До месец ще започнат дейност 29 компании от ЕС. Те са уведомили Комисията за финансов надзор, че ще предлагат услугите си в България. Полици ще продават и 8 застрахователни брокери от Лондон. Това е изключително голяма инвазия за пазар с размерите на българския. За 2006 г. приходите от застраховки в България са само 1,2 млрд. лв.

Дружествата от ЕС, които ще стартират дейността си в България с имуществени застраховки, са 28. Те са повече от 20-те български компании, които предлагат имуществени застраховки. Напливът ще промени сериозно пазара у нас. Ще се засили конкуренцията между застрахователите за клиенти – частни чужди компании. Техните шефове често са чужденци и може да предпочетат застрахователя, с който са работили и познават добре от родината си. Това със сигурност ще доведе до разместване на пазара. За да се справят с конкуренцията, българските застрахователи ще трябва да подобрят качеството на услугите си.

Навлизането в страната на чужди застрахователи и инвестиционни посредници е един от първите видими ефекти от влизането ни в ЕС. Това са гъвкави компании, които много лесно могат да открият офиси в страната и да предлагат финансовите си продукти, които вече са утвърдени сред клиентите от останалите страни от ЕС. Те ще имат сравнително малки разходи да дейността си в България, защото ще използват натрупания опит и мениджмънта от централите си. В същото време могат да привлекат качествени клиенти, които изнасят или работят с клиенти от страните от ЕС. Самото навлизане на чуждите застрахователи няма да има съществен ефект за цялата икономика на страната. Но това е знаково за интереса на компаниите от ЕС към България. Истинските предимства от влизането ни в ЕС ще се усетят, ако втората вълна от чужди компании, които идват в страната, са производители. Превръщането на България в най-привлекателната точка от ЕС за изнасяне на част от производството на големите корпорации беше и целта на намаляването на данък печалба на 10%.

Невена Мирчева

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *