Половин трилион долара за петролни рафинерии

Светът се нуждае от нови петролни рафинерии, но страните от Европа и САЩ, където действат строги екологични закони, не са готови да инвестират в нефтопреработването, а предпочитат развитието на технологии за производство на биогорива, пише „РБК Дейли“.

В света има недостиг на нефтопреработващи мощности и тази ситуация ще се запази през следващите години. Това заяви на пресконференция във Виена ръководителят на аналитичния отдел към ОПЕК Хасан Кабазард.

Експертите от ОПЕК смятат, че нови рафинерии могат да се строят не само в Азия и Близкия изток, но и в САЩ, защото именно тази страна е най-големият консуматор в света на петролни продукти.

По данни на ОПЕК до 2015 г. ще са необходими инвестиции в размер на 455 милиарда долара за развитието на нефтопреработването в света.

От тази сума 108 милиарда долара ще бъдат използвани за строителството на нови рафинерии, 112 милиарда долара – за разширение на вече съществуващите мощности, а останалите 235 милиарда долара компаниите ще похарчат за ремонти на заводите си, предвиждат експертите от ОПЕК.

А самата ОПЕК смята да вложи в нефтопреработването до 2012 г. 60 милиарда долара. Това ще позволи да се увеличи общия обем на преработване в страните-членки на организацията с 3 милиона барела дневно.

Експертът на британската „Economist Intelligence Unit“ (EIU) Кона Хак отбелязва, че мнозинството от рафинериите днес се строят в Близкия изток и Азия. Растежът на населението и активното развитие на икономиките води до повишаване на търсенето на петролни продукти в тези региони.

На пресконференцията във Виена Хасан Кабазард разкритикува западните страни потребителки на петрол. Тези държави не бързат да влагат средства в нефтопреработването, ръководейки се от принципа „само не и в моя дом“, заяви Кабазард.

Изглежда логично американските компании да строят нови рафинерии не само в развиващите се страни, но и в САЩ, което ще позволи много по-бързо петролните продукти да достигнат до крайните потребители, смятат от ОПЕК.

През 2017 г. САЩ планират да съкратят консумацията на бензин с 20% за сметка на увеличаването на дела на биоетанола. Снимка: sxc.hu

Големите петролни гиганти не се интересуват от строителството на нови заводи на територията на САЩ и Европа, защото там в сила са строги екологични норми, а работната ръка струва много по-скъпо, отколкото в Азия и в Близкия изток, коментира Кона Хак.

Експертът от EIU е убедена, че в западните страни компаниите ще се концентрират върху модернизацията на вече съществуващите рафинерии. Още един фактор, съдействащ за намаляването на интереса към нефтопреработването в САЩ, е активното развитие на нови технологии за производство на биогориво.

През 2017 г. САЩ планират да съкратят консумацията на бензин с 20% за сметка на увеличаването на дела на биоетанола. Именно с този довод вицепрезидента на борда на директорите на корпорацията „Шеврон“ Питър Робъртсън обясни отказа на своята компания от строителството на нови рафинерии в САЩ.

Едновременно с това „Шеврон“ активно инвестира в заводи в Тайланд, Южна Корея и Сингапур. Експерти от американската „FACTS Global Energy Inc.“ предупреждават, че и в Азия и в Близкия изток редица нови проекти могат да се окажат нерентабилни.

Анализаторите смятат, че растежът на цените на строителни материали и заплащането на труда ще поставят под съмнение строителството на нови нефтопреработващи заводи в Кувейт, ОАЕ, Саудитска Арабия, Южна Корея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *