Полската Maspex купува и минералната вода „Велинград“

Полският собственик на соковете Queens – Grupa Maspex, разширява бизнеса си в България, като придобива местната компания „Акварекс-В“, която бутилира минералната вода „Велинград“. Сделката е през дъщерното дружество „Тимбарк България“, което купува 99.84% от „Акварекс-В“ срещу неоповестена сума. Продавач е компанията „Столарски и синове“, която е еднолична собственост на председателя на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски, чието семейство притежава автобусната компания „Карат-С“.

Продажбата на „Акварекс-В“ е поредната сделка в сектора на безалкохолните напитки, приключена тази година. В началото на 2017 г. белгийската група Spadel плати 120 млн. евро на американския инвестиционен фонд Advent за бутилиращата компания „Девин“ в една от знаковите за годината покупки. През юли пък чешката Karlovarské minerální vody (KMV) финализира придобиването на бутилиращата компания на Pepsi в България – „Куадрант бевъриджис“, чиято цена също не беше оповестена.

Новият полски собственик на „Акварекс-В“ беше един от кандидатите за „Девин“. Очевидно, след като съревнованието беше спечелено от Spadel, от Maspex са потърсили и други възможности за придобивания във водния сектор в България.

„В България сме активни участници на пазара от 1998 г. За този период изградихме силни позиции в сегмента на соковете, нектарите и безалкохолните напитки. Новата инвестиция в категорията на водите ще допълни перфектно продуктовото ни портфолио“, коментира за „Капитал“ председателят на борда на директорите и съсобственик на Maspex Кшищоф Грабовски. По думите му с новата придобивка групата ще има възможност да се превърне в един от най-важните играчи при бързооборотните потребителски стоки на българския пазар.

Обектът на сделката

„Акварекс-В“ е регистрирана през 1995 г. Година по-късно дружеството закупува недвижими имоти извън охранителната зона на минералния извор във Велинград, а през 1998 г. завършва изграждането на фабрика за бутилиране на натурална минерална вода. Тя е разположена на около три километра от центъра на Велинград и е с площ 6 390 кв.м, от които една трета са заети с производствени и административни сгради.

През 1999 г. Министерството на здравеопазването издава сертификат за състава и свойствата на минералната вода с марка „Велинград“ и ползването й. В началото на 2000 г. „Акварекс-В“ спечелва обявения конкурс за предоставяне на 25-годишна концесия за част от минералната вода от сондаж №5 „Горски пункт“ на находище „Велинград – Чепино“. Сега фирмата е единствен концесионер, но преди време е имало и друг бутилировач на минерална вода от Велинград.

Минералната вода „Велинград“ е нискоминерализирана и се добива от дълбочина над 1100 метра. „Акварекс-В“ предлага водата в различни разфасовки – от бутилки 330 мл до галони от 19 литра. Логистиката е организирана със собствен автомобилен транспорт от склад във Велинград. Водата се продава само на вътрешния пазар. Според агенцията за маркетингови изследвания Global Data пазарният дял на „Велинград“ е под един процент.

Миналата година във фабриката е въведена нова поточна линия с капацитет 10 хил. бутилки в час. Инвестицията е за около 800 хил. евро. Компанията планира още инвестиции през следващата година, които ще разширят възможностите й за бутилиране и на изворна вода.

Според данните в Търговския регистър „Акварекс-В“ отчита 1.375 млн. лв. приходи от продажби за 2016 (1.214 млн. лв. за 2015 г.) и загуба от 184 хил. лв. (печалба от 625 хил. за 2015 г.). Заетите във фирмата са 18.

„Разчитаме на факта, че марката „Велинград“ е много качествен продукт. Това е и причината да го придобием“, посочва Грабовски. Мениджърът допълва, че в момента новият собственик разработва конкретен инвестиционен план за бутилиращото дружество, като уточнява, че на този етап не се предвижда разширяване на продуктовото му портфолио с някой от другите брандове на Maspex, инфоррмира в.Капитал. „Фокусираме се върху марките, които вече имаме на българския пазар – като Queens, Tedi, а сега вече и „Велинград“, които според нас имат голям потенциал благодарение на високото качество на продуктите“, казва той.

Купувачът

Грабовски коментира още, че „Акварекс-В“ ще работи в „пряко сътрудничество“ с другата местна компания на полската група – „Тимбарк България“. Тя беше създадена през 2005 г. след придобиването на соковете Queen’s от Maspex. Портфолиото на „Тимбарк България“ е разделено в три сектора – сокове, нектари и напитки, разтворими продукти и зърнени продукти. Сред марките на компанията са Queen’s, Tedi, Ciao, La festa, Coffeeta, Ekland, Lubella.

Самата Maspex е сред водещите за Централна и Източна Европа производители на разтворими продукти – капучино, какао, сметана за кафе, чай. Групата е и един от лидерите на пазара на сокове, нектари и безалкохолни напитки в Полша, Чехия и Словакия, Унгария, както и в производството на макаронени изделия в Полша. Консолидираните й приходи за 2016 г. са над 4.27 млрд. злоти (1.02 млрд. евро).

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *